Πάιατ επενδύσεις

Ο σκεπτικισμός που υπήρχε στην επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα είναι πια παρελθόν και η χώρα θα βρίσκεται στους πρωταθλητές της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Με τα λόγια αυτά, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ περιέγραψε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας μέσα από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης και χαρακτήρισε επόμενο crash test για την ελληνική κυβέρνηση το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα είναι πώς θα απορροφήσει τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς θα μετασχηματίσει με αυτά την οικονομία της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, μιλώντας στο Bloomberg και στο Reuters . Λίγο ννωρίτερα, ο αμερικανός πρέσβης είχε κηρύξει την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν όψει του 10ου επενδυτικού φόρουμ της ελληνικής χρηματαγοράς στη Νέα Υόρκη (8-11 Ιουνίου).

Γιατί οι αμερικανικές εταιρίες ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Ο Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σύγκριση με άλλους διεκδικητές διεθνών κεφαλαίων δεδομένων των θετικών επιδόσεων στη διαχείριση της πανδημίας. Αναφέρθηκε δε στις πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων αλλά και στη δυναμική που διαμορφώνει το Ταμείο Ανάκαμψης ως επιπλέον κίνητρο για επενδύσεις, τονίζοντας ότι «οι αμερικανικές επιχειρήσεις πηγαίνουν όπου υπάρχουν ευκαιρίες».

«Η χώρα σας τα πηγαίνει πολύ καλά στην τεχνολογία και η μία εταιρεία κοιτάζει την άλλη με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πρωτοβουλίες εισόδου στην ελληνική αγορά», σημείωσε και αναφέρθηκε στις Microsoft, Google, Amazon Web Services, Pfizer, και Cisco ως παραδείγματα του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία.

Τι διαφοροποιεί τον Μπάιντεν από τον Τραμπ

«Τι διαφοροποιεί τον Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις σχέσεις με την Ελλάδα;» ήταν ένα από το ερωτήματα που δέχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ, για να απαντήσει: «Υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας».

Όπως εξήγησε,  ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος «ξέρει καλά την Ελλάδα και πιστεύει πολύ στις διατλαντικές σχέσεις» ενώ «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι δυο χώρες που ενδιαφέρονται η μία για την επιτυχία της άλλης».

Φοβούνται οι επενδυτές την διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας;

«Αμερικανοί επενδυτές με ρωτούν κατά πόσο θα πρέπει να φοβούνται τη διένεξη της Ελλάδας με την Τουρκία. Τους απαντώ “όχι”», είπε ο κ. Πάιατ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί τον διάλογο με την άλλη πλευρά και πως άλλωστε στην οικονομία υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, όπως έχει ήδη συμβεί -για παράδειγμα- στον τουρισμό.

Αναφερόμενος ειδικά  στον τουρισμό είπε ότι τα νούμερα στα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα ανακάμπτουν πλέον πολύ γρήγορα και στάθηκε ιδιαίτερα στις 9 απευθείας πτήσεις οι οποίες «κάνουν τεράστια διαφορά» στην αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών. Μίλησε επίσης για 5 αμερικανικούς operators στον τομέα της κρουαζιέρας.

Ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι «απίστευτα αποτελεσματικά» και πως η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr