Πάιατ F-35
O Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα ΤζέφρυΠαίατ κάνei δηλώσεις στα ΜΜΕ, Πέμπτη 4 Απριλίου 2019. Υπογράφηκε συμφωνία PNR (Passenger Name Records) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σχετικά με την επεξεργασία και τη διαβίβαση των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών από τους αερομεταφορείς προς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Το θέμα της ελληνο-αμερικανικής συμμαχίας και στο πεδίο των εξοπλισμών τέθηκε σε συνάντηση που είχε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με δημοσιογράφους με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, επιπλέον, και στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία, καθώς, όπως σημειώθηκε, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, στο πλαίσιο της οποίας ήδη το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος έχει φτάσει στο Τέξας.

Εξετάζεται ενδιάμεση συμφωνία για τις φρεγάτες

Αναφερόμενος στις αμερικανικές φρεγάτες ο κ. Πάιατ, τόνισε ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι ένα όσο το δυνατόν πιο ικανό ελληνικό Ναυτικό, και επεσήμανε ότι η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο», αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο αμερικανός πρέσβης είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν εντατικά το πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η Ουάσιγκτον, σχετικά με την περίπτωση απόκτησης πολεμικού πλοίου από την Αθήνα μέχρι να υλοποιηθεί η ναυπήγηση νέων φρεγατών, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ αναμένουν τη σχετική μη δεσμευτική επιστολή (Letter of Request) από την ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της Αθήνας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη».

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διερευνητικές επαφές, παραπέμποντας και σε πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: economico.gr