«Οι ενέργειες της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης σε πόλεμο στη θάλασσα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στο POLITICO ο πρώην ναύαρχος των ΗΠΑ, Ελληνοαμερικανός  Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων της συμμαχίας στην Ευρώπη μεταξύ 2009 και 2013

Το ΝΑΤΟ, συνέχισε, «δεν δίνει όπλα και χρήματα στην Ουκρανία, μόνο για την άμυνά της –  δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη Ρωσία να στραγγαλίζει την οικονομία της με έναν παράνομο αποκλεισμό».

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές πριν Ρώσοι βατραχάνθρωποι “σαλτάρουν”  στο «Σουκρού Οκάν», Τουρκικό φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου. Το συμβάν εκτυλίχθηκε στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας.

Ο Σταυρίδης κατηγόρησε την τακτική αυτή ως «ισοδύναμη με πειρατεία», καθώς, όπως τόνισε, το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειες να υπονομεύσει το εμπόριο της Ουκρανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

“Το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα”

«Αν η Ρωσία αρχίσει κατασχέσεις πλοίων ή υιοθετήσει τακτικές εκφοβισμού στη Μαύρη Θάλασσα, θεωρώ πιθανό ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει υποστηρίζοντας τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη ναυσιπλοΐα», δήλωσε ο Τζ. Σταυρίδης.

Η συμμαχία θα μπορούσε να προστατεύσει τα πλοία με κατεύθυνση από και προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού «με μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και ενδεχομένως με συνοδεία πολεμικών πλοίων της συμμαχίας».

Η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν κλιμακωθεί δραματικά από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε μονομερώς από συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τα σιτηρά τον Ιούλιο και προειδοποίησε ότι τα πλοία με κατεύθυνση ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι.

Σε απάντηση, η Ουκρανία στόχευσε τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας με επίθεση με θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε δεξαμενόπλοιο και κήρυξε τα ύδατα γύρω από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα «περιοχή πολεμικού κινδύνου», μία απόφαση με ισχύ από τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία για «επικίνδυνες και κλιμακούμενες ενέργειες στη Μαύρη Θάλασσα». Το ΝΑΤΟ, όπως τόνισε, «εντείνει την επιτήρηση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

  • Με πληροφορίες από το POLITICO
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr