Τζεμ Γκιουρντενίζ

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ ήταν ανάμεσα στους 104 απόστρατους ναυάρχους που υπέγραψαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας την ισλαμοποίηση του τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ζητώντας από την κυβέρνηση και τον Ταγίπ Ερντογάν να μην πειράξουν την συνθήκη του Μοντρέ και να μην απομακρυνθούν από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους.

Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η σύλληψή του, με εντολή Ερντογάν και με έφοδο της τουρκικής αστυνομίας σήμερα τα ξημερώματα στο σπίτι του.

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει τον Γκιουρντενίζ από τους υπόλοιπους συνυπογράφοντες την επιστολή είναι ότι πρόκειται για τον «αρχιτέκτονα» και εμπνευστή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας – του δόγματος, δηλαδή, επίδειξης και μεταφοράς της τουρκικής ισχύος στα δυτικά.

Οι σπουδές στις ΗΠΑ και η σύλληψη για σχέδιο πραξικοπήματος το 2011

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου του 1958, αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Sarıyer Pertevniyal το 1969 και πήγε στο Γυμνάσιο – οικοτροφείο Haydarpaşa. Το 1972, έγινε δεκτός στο Ναυτικό Γυμνάσιο. Το 1979, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και υπηρέτησε ως στο Ναυτικό με το βαθμό του Υποπλοιάρχου.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο «Ανθρώπινο Δυναμικό, Προσωπικό και Εκπαίδευση» στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπηρέτησε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων μέχρι το 1987.

Τέλειωσε τη σχολή Ναυτικού Πολέμου. Υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ. Διετέλεσε επίσης Διοικητής του Στόλου.  Συνελήφθη με ψευδείς αποδείξεις για σχεδιασμό πραξικοπήματος, μαζί με άλλους 325 αξιωματικούς, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 χρονών. Αθωώθηκε το 2015 με νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλάει αγγλικά και γαλλικά και έχει γράψει το βιβλίο «Southern Gate of Blue Homeland», που θέμα του έχει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Πως γεννήθηκε η “Γαλάζια Πατρίδα”

Τον Μάρτιο του 2018, μιλώντας «Hürriyet Daily News», είχε περιγράψει ο ίδιος πως γεννήθηκε και τι σημαίνει η «Γαλάζια Πατρίδα“:

«Ήταν 2006 όταν εγώ», είχε πει τότε, «ως διευθυντής του κλάδου πολιτικής και σχεδίων στο στρατηγείο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο για να υποδείξω τις θαλάσσιες περιοχές της δικής μας (σ.σ. τουρκικής) δικαιοδοσίας, τις κηρυγμένες αλλά και μη-κηρυγμένες. Αργότερα, όταν άρχισα να γράφω για την καθημερινή εφημερίδα “Aydınlık” το 2013, ο τίτλος του άρθρου μου ήταν “Γαλάζια Πατρίδα”.

Είχα γράψει τότε ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” θα είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία κατά τον 21ο αιώνα… Είχα προβλέψει ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελούσε πεδίο μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στην Τουρκία και άλλες χώρες»…

Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, την ίδια περίοδο ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος κατηγορούσε τότε ανοιχτά την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι επιδιώκουν, σε κοινό μέτωπο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να «αρπάξουν» από την Τουρκία μια έκταση περίπου 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: economico.gr