“Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή επειδή η οικονομία είναι ισχυρή”, τόνισε σήμερα ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ σχολιάζοντας τα τελευταία θετικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία αιφνιδίασαν τις παγκόσμιες αγορές.

“Δεν περιμέναμε η έκθεση να είναι τόσο ισχυρή”, είπε ο Πάουελ. “Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε νέες αυξήσεις των επιτοκίων”, ανέφερε επίσης σε εκδήλωση στο Economic Club of Washington. “Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή”, πρόσθεσε.

Η έκθεση για την απασχόληση

Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή έδειξε ότι η οικονομία πρόσθεσε 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο οδηγώντας την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία ωστόσο πυροδότησαν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα εκμεταλλευτεί την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας για να προχωρήσει πιο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αν η τράπεζα θα προχωρούσε σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων της την προηγούμενη εβδομάδα αν είχε γνώση αυτών των στοιχείων. Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης την προηγούμενη Τετάρτη.

Ο ίδιος είπε ότι το μήνυμα από τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα είναι ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Τάσεις αποπληθωρισμού

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως “θετικό που μπορέσαμε να δούμε τις τάσεις αποπληθωρισμού χωρίς να δούμε να αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας”.

Παράλληλα επανέλαβε το μήνυμα της τελευταίας απόφασης της Fed, ότι “η τράπεζα αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες”, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια δεν έχουν φτάσει ακόμα σε “επαρκώς περιοριστικό επίπεδο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι αν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να είναι ισχυρότερα των εκτιμήσεων, τότε σαφώς θα αύξανε περαιτέρω τα επιτόκια.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν “γιατί αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει μια σημαντική χρονική περίοδο”, όταν πρόκειται για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ο διοικητής της Fed.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr