Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να σημειωθεί πρόσθετη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού.

Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου στελέχη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αποφάσισαν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να μην προβούν σε νέα αύξηση των επιτοκίων, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η κίνηση πιθανότατα ήταν απλώς μια σύντομη ανάπαυλα και όχι μια ένδειξη ότι η Fed έχει τελειώσει την πορεία της στη μάχη του πληθωρισμού.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι “θα ήταν ορθό να προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος, μία ή και δύο φορές”, εάν η οικονομία κινηθεί εντός των προβλέψεων, μολονότι και με τις μέχρι τώρα κινήσεις τα επιτόκια έχουν φθάσει σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο, σημείωσε ο Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Fed ότι είναι ακριβώς οι οικογένειες των εργαζομένων που υποφέρουν πιο άμεσα από τον υψηλό πληθωρισμό.

“Είναι προς όφελος αυτών των ανθρώπων να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό πίσω στο 2% σε σταθερή βάση σε αυτή τη χώρα”, σημείωσε. “Είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και μια ισχυρή πλειοψηφία στην επιτροπή θεωρεί ότι πλησιάζουμε σε αυτό τον στόχο, αλλά ταυτόχρονα ότι πρέπει να πάμε λίγο παραπέρα με τις αυξήσεις επιτοκίων”.

Ο Πάουελ είπε ακόμα ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμα σφιχτή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες χαλαρώνουν, όπως η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην κύρια ηλικιακή ομάδα 25 έως 54 ετών και κάποια μείωση των μισθών. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής μας στη ζήτηση στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς της οικονομίας», είπε. «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής συγκράτησης, ειδικά στον πληθωρισμό».

Ο κ. Πάουελ βρίσκεται στο Κογκρέσο για δεύτερη ημέρα, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση της Fed για τη νομισματική πολιτική σε βουλευτές και γερουσιαστές. Ενώπιον της Γερουσίας μοιράστηκε το ίδιο μήνυμα το οποίο απηύθυνε ενώπιον των βουλευτών την Τετάρτη, δηλαδή ότι η κεντρική τράπεζα είναι προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού, παρά τις επιφυλάξεις Δημοκρατικών αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, που ανησυχούν για πιθανή αύξηση της ανεργίας λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα μετά από 10 συναπτές αυξήσεις, δίνοντας στον εαυτό τους περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουν πώς ανταποκρίνεται η οικονομία στις πρόσφατες δυσκολίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στα ήδη υψηλότερα κόστη δανεισμού.

Το βασικό επιτόκιο της Fed παρέμεινε έτσι στο εύρος του 5% έως 5,25%. Η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών, ωστόσο, τοποθετεί πλέον την κορύφωση των επιτοκίων 50 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο εύρος 5,5% έως 5,75% έως το τέλος του έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αξιωματούχος της Fed, Μισέλ Μπάουμαν ο οποίος δήλωσε πως η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ξανά για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε αναπάντεχα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού» τόνισε σε εκδήλωση στο Κλίβελαντ.

«Υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά να κάνουμε για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα» πρόσθεσε σύμφωνα με το Marketwatch.

  • Mε πληροφορίες από CNBC και Marketwatch
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr