Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Τρίτη το βράδυ εξαιρετική επιτυχία τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά την τελική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα,τερματίζοντας έναν 20ετή πόλεμο.

Τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα μπορούσε να γίνει με έναν πιο συντεταγμένο τρόπο.

“Καμία χώρα στην ιστορία δεν έχει κάνει αυτό που κάναμε εμείς στο Αφγανιστάν,” ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Η αποστολή για την εκκένωση του αεροδρομίου είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει κάτω από τεράστιο στρες και πίεση και σε αυτό πετύχαμε. Εκκενώσαμε πάνω από το 90% των Αμερικανών που είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν, όπως και χιλιάδες μεταφραστές και άλλο προσωπικό. Περίπου 100 – 200 Αμερικανοί παραμένουν στη χώρα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τους βγάλουμε από τη χώρα αν το επιθυμούν”.

“Δεν υπάρχει προθεσμία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν”, τόνισε.

“Ο Τραμπ φταίει…”

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποχώρηση από τη χώρα δεν είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από τους Ταλιμπάν.

  • “Το δίλημμα ήταν να ακολουθήσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή να πούμε ότι δεν φεύγουμε από το Αφγανιστάν και να πάμε πάλι σε πόλεμο. Φεύγουμε ή κλιμακώνουμε, αυτή ήταν η επιλογή. Η απόφαση μου ήταν να τερματίσω τον πόλεμο και παίρνω την ευθύνη για την απόφαση μου”, ανέφερε.

“Ο πόλεμος τελείωσε, πλέον προτεραιότητα μας –μετά από 20 χρόνια πολέμου εκεί– είναι να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ”.

“Η απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν επίσης μια απόφαση για τον τερματισμό μιας εποχής μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανασυγκρότηση άλλων κρατών”, πρόσθεσε.

Πηγή: economico.gr