Νικητής ο Μπάιντεν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε τις πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας)  ότι θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει στις αμφίρροπες πολιτείες. Άν και τα Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να τον ανακηρύξουν νικητή, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, όλα στις εκλογές των ΗΠΑ έχουν κριθεί.

  • “ Οι αριθμοί μάς λένε (…) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: θα κερδίσουμε την κούρσα”, τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η υποψήφιά του για την αντιπροεδρία  Κάμαλα Χάρις και ο ίδιος ήδη συναντώνται με ειδικούς για να προετοιμαστούν για τον Λευκό Οίκο.

Μπαράκ Ομπάμα: Ήρθε η ώρα να ενωθούμε πάλι

“ Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε” για να “ ξεπεράσουμε την οργή”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου, όμως άλλαξε προσέγγιση καθώς μέχρι στιγμής τυπικά δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες.

Ωστόσο το προβάδισμα του Μπάιντεν διευρύνεται έναντι του Τραμπ σε τέσσερις πολιτείες που θα είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα: την Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα. Εξάλλου σε αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του κατά 4,1 εκατομμύρια, σε σύνολο 147 εκατομμυρίων ψήφων, ένας αριθμός ρεκόρ.

“ Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό.

“ Κατέστησαν (οι ψηφοφόροι αυτοί) σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται”, εκτίμησε ο Ομπάμα, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες σήμερα.

Ο Τραμπ μιλάει για νοθεία χωρίς στοιχεία

Ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει, χωρίς να δίνει στοιχεία για αυτό, ότι υπάρχει νοθεία στις εκλογές, ενώ τα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα έχουν αρχίσει να τον “παίρνουν στο ψιλό”, όταν δεν τον κατηγορούν ανοιχτά ότι στήνει θεωρίες συνομωσίας, με ψεύδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων. Ωστόσο κάποια μέλη του κόμματος χαρακτήρισαν τις νομικές αυτές προσπάθειες “ανοργάνωτες”, ενώ μέχρι στιγμής καμία προσφυγή δεν έχει γίνει δεκτή από τα δικαστήρια.

  • Κατά την τέταρτη ημέρα της καταμέτρησης των ψήφων ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 253 εκλεκτόρων έναντι 214 του Τραμπ, σύμφωνα με την Edison Research.
    Αν κερδίσει τους 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει περισσότερους από τους 270 που χρειάζεται για να κερδίσει την προεδρία. Το ίδιο θα συμβεί κι αν ο Μπάιντεν κερδίσει σε δύο από τις τρεις άλλες πολιτείες (Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα), όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Τα αποτελέσματα τις πρωινές ώρες

Στις 07:00 (ώρα Ελλάδος) και με το 96% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τζο Μπάιντεν είχε διευρύνει τη διαφορά του στην Πενσυλβάνια με 49,60% έναντι 49,10% του Ντόναλντ Τραμπ και με διαφορά περίπου 28.000 ψήφους, ενώ πριν δύο μέρες, όταν άρχισε η καταμέτρηση, έχανε με 500.000 ψήφους.

Κερδίζει επίσης την Αριζόνα (11 εκλέκτορες) με διαφορά 29.861 ψήφους (49,6% – 48,7%) και καταμετρημένο το 97% των ψήφων. Κατά πάσα πιθανότητα κερδίζει τη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) με 22.657 ψήφους διαφορά (49,8 % -48%). Προηγείται και στη Τζόρτζια με 4.430 ψήφους διαφορά (49,4% – 49,3%), ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικανών και ενώ μένει να καταμετρηθεί λιγότερο απ΄το 1% των ψηφοδελτίων.

Στην Τζόρτζια, πάντως, οι εκπρόσωποι της εκλογικής επιτροπής ανακοίνωσαν ότι θα γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω  “της μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων”.

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ ζεί τη σταγόνα του μαρτυρίου. Από το Οβάλ Γραφείο βομβαρδίζει το… twitter με απειλές προσφυγών στα Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν από το Ντέλαγουερ στέλνει μηνύματα προέδρου εν αναμονή.

Σε εθνικό επίπεδο (συνολική λαϊκή ψήφος) ο Τζό Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με περισσότερες από 4.000.000 ψήφους (50,5%-47,7%). Στη Γερουσία παρατηρείται (για την ώρα) ισορροπία δυνάμεων 48-48. Στη Βουλή οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι κερδίζουν την πλειοψηφία 226 -209 (00::30 ώρα Ελλάδος).

  • Εν τω μεταξύ, η Δημοκρατική πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αποκάλεσε σήμερα τον Μπάιντεν “εκλεγμένο πρόεδρο” των ΗΠΑ.

“Σήμερα το πρωί, μοιάζει προφανές ότι η ομάδα Μπάιντεν-Χάρις θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο”, δήλωσε η Πελόζι και πρόσθεσε: Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει.

[Τελευταία ενημέρωση: 07: 10 ώρα Ελλάδος]

CNN: Ο Τραμπ κινδυνεύει να τον πάρουν σηκωτό από τον Λευκό Οίκο – Αρνείται την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία και τον πολιτικό πολιτισμό

Αμερική, μια υπερδύναμη που αλώθηκε εκ των έσω: Ο Τραμπ έχασε, ο «τραμπισμός» όμως κέρδισε – ‘Η, τουλάχιστον, επέζησε ως πολιτικό manual

Πηγή: economico.gr