Παλιότερα τα αποκαλούσαν την «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος άλλαξε, αλλά τα Βαλκάνια παραμένουν μια περιοχή γεμάτη εντάσεις και πάθη.

«Δεν αναγνωρίζω το Κόσοβο»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο, αφού αρνήθηκε να υπογράψει το σύμφωνο που προώθησε η ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο. Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου συναντήθηκαν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έπειτα από τις έντονες πιέσεις της ΕΕ να συμφωνήσουν επί σχεδίου που θέτει το πλαίσιο μίας εν δυνάμει εξομάλυνσης των σχέσεων και μίας «ντε φάκτο αναγνώρισης» του Κοσόβου από το Βελιγράδι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για το πράσινο φως που δόθηκε από τις δύο πλευρές σε μία συμφωνία αρχών, οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα και Πρίστινα και Βελιγράδι αλληλοκατηγορήθηκαν για το αδιέξοδο δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευθετηθούν. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθύνθηκε στην σερβική κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει το Κόσοβο να εισέλθει στα Ηνωμένα Εθνη.

«Ανοιχτός» για τα υπόλοιπα

«Οσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπογράψω, ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε από την σερβική τηλεόραση. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ωστόσο ότι είναι έτοιμος να συζητήσει άλλα θέματα, αλλά μόνο αν το Κόσοβο δεχθεί να δημιουργήσει μία Ένωση Δήμων που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους, η οποία θα δώσει στους Σέρβους του Κοσόβου έναν βαθμό αυτονομίας.

«Είμαι ανοικτός σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά επίσης διότι είναι καλό για τις σχέσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς», είπε. Ωστόσο, για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, οποιαδήποτε συμφωνία με τη Σερβία θα πρέπει να προβλέπει την αναγνώριση υπό την μία ή την άλλη μορφή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Νέα συνάντηση υπό τον Μπορέλ

Πριν από την συνάντηση των Βρυξελλών, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η Σερβία και το Κόσοβο είχαν ήδη δεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο που είχε παραμείνει μυστικό μέχρι την δημοσίευσή του το βράδυ της Δευτέρας. Ο Κούρτι επιβεβαίωσε ότι η επόμενη συνάντησή του με τον Βούτσιτς, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα διεξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία, στις 18 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Άλμπιν Κούρτι, μιλώντας στις εργασίες του Skopje Economic Forum, που οργανώνουν στα Σκόπια το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας και αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό (γαλλογερμανικό) σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου είπε ότι το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τις πρωτεύουσες των δύο χωρών και σημείωσε πως οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου πρέπει να εξομαλυνθούν πλήρως μέσω αμοιβαίων αναγνωρίσεων, οι οποίες, όπως υπογράμμισε αποτελούν το επιστέγασμα της όλης διαδικασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr