Βαριές σκιές μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και ΥΠΕΞ

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δείχνει, μέσω κύκλων της, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι ουδεμία σχέση και ευθύνη, οι εκατέρωθεν διαρροές και αιχμές διαδέχονται η μία την άλλη και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απουσιάζει – μάλλον επιδεικτικά – από την δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο:

  • Είναι προφανές, και το επιβεβαιώνουν όλες οι πληροφορίες, ότι η υπόθεση Αποστολόπουλου έχει προκαλέσει βαριές πολιτικές σκιές μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπουργείου Εξωτερικών.

Η υπόθεση Αποστολόπουλου έφερε ένταση

Ο διασώστης προσφύγων Ιάσων Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί ότι θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής το όνομά του βγήκε από την σχετική λίστα και η βράβευση ακυρώθηκε.

Η προαναγγελία της βράβευσης, άλλωστε, από μόνη της είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις της ΝΔ, καθώς ο διασώστης εγκαλείται ότι στο παρελθόν έχει κάνει υποτιμητικές αναρτήσεις για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και απαξίωνε το έργο του Λιμενικού Σώματος.

Όμως, παραμένει άγνωστο το ποιος αποφάσισε τόσο την βράβευση, όσο και την ακύρωσή της.

Η Προεδρία “δείχνει” ως υπεύθυνο το ΥΠΕΞ

Μέσω κύκλων και άτυπων πληροφοριών, η Προεδρία της Δημοκρατίας έριξε την ευθύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν ότι δεν έχουν ευθύνη για την απονομή ή όχι τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο και ότι αυτή ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Προεδρία όμως επέμεινε. Συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φέρονται να δήλωσαν στα «Νέα» ότι την ευθύνη για την ακύρωση την έχει ο Νίκος Δένδιας: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφεραν όπως έγραψε ο «Μικροπολιτικος».

Κατόπιν αυτού, το ΥΠΕΞ επανήλθε επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με την κατάρτιση της λίστας των υπό βράβευση προσώπων, και πετώντας το γάντι στην Προεδρία.

Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει καμία εισήγηση και υπογραφή Δένδια

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «σχετικά με «διαρροές συνεργατών της Προεδρίας της Δημοκρατίας», συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών επισημαίνουν σχετικά με το ζήτημα των παρασημοφορήσεων:

• Δεν υπάρχει αρχική εισήγηση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
• Δεν υπάρχουν γνωμοδότηση και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας.
• Δεν υπάρχει πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση.
• Δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών.

Όποιος έχει οτιδήποτε από τα παραπάνω στην κατοχή του παρακαλείται να τα δημοσιοποιήσει».

Για το θέμα κατέθεσε χθες ερώτηση στην Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr