Βαρύ «κατηγορώ» του Washington Examiner κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μια από τις πιο ισχυρές συντηρητικές «φωνές» στον κόσμο των αμερικανικών ΜΜΕ εξαπολύει βαρύτατο «κατηγορώ» σε βάρος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την προσπάθειά της να πουλήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, πάρα της αντιρρήσεις του Κογκρέσου, αλλά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα.

Την υπόθεση της δυνητικής πώλησης αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία κατακεραυνώνει ο γνωστός αρθρογράφος Μαρκ Ρούμπιν με άρθρο του στο περιοδικό Washington Examiner, στο οποίο υποστηρίζει ότι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν τελικά να πωλήσουν τα μαχητικά στην Άγκυρα, τότε αυτό θα είναι μια «στρατηγικά λανθασμένη πρακτική».

Όπως έχει γράψει το economico.gr, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -το οποίο μοιάζει να θέλει να αξιοποιήσει την θέση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία- φάνηκε να εισηγείται να γίνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας από τον περασμένο Οκτώβριο, για να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, αλλά και για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός για άλλα 80 μαχητικά που υπάρχουν ήδη στον στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ρόλος της Ντουράκογλου

Η Ναζ Ντουράκογλου, γνωστή σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, ειδική σε νομοθετικά θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τοποθετήθηκε σχετικά, εκφράζοντας με επιστολή προς το Κογκρέσο την θετική άποψή της για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία. Η ίδια μάλιστα επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του NATO, έχοντας κιόλας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «η Τουρκία συνεισφέρει ενεργά στις αποστολές του NATO, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι συνεργατικές αμυντικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή».

Ανειλικρινείς ισχυρισμοί

Ωστόσο, ο Αμερικανός αναλυτής τονίζει ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί της Ντουράκογλου είναι «ανειλικρινείς» διότι η Τουρκία ήταν η χώρα που νομιμοποίησε και έδωσε θάρρος στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, ενώ τώρα είναι «χώρος προστασίας» για όσους Ρώσους θέλουν να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις. Μπορεί ο Μπλίνκεν και το τουρκικό λόμπι εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να θέλουν να τονίσουν τα θετικά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία παίζει και σε «διπλό ταμπλό», δηλαδή και με τις δύο πλευρές σε κάθε κρίση.

Ο Ρούμπιν υπογραμμίζει ότι η Ντουράκογλου φαίνεται να αγνοεί ότι ακόμη και όταν ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το έκανε με τρόπο που εμπόδισε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είχε μικρό αντίκτυπο στη ρωσική πλευρά, εξ ου και η Μόσχα επίσης ευχαρίστησε την Άγκυρα.

Οι απειλές της Τουρκίας

Ο αναλυτής συνεχίζει λέγοντας ότι η εκπρόσωπος του τουρκικού λόμπι στην Ουάσινγκτον δεν εξηγεί πειστικά στην επιστολή της γιατί πρέπει η Τουρκία να πάρει τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F-16, αφού η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για να βομβαρδίσει τους Γιαζίντι στο Ιράκ, για να απειλεί τη σύμμαχο (εντός NATO) Ελλάδα, αλλά και για να χτυπήσει Κούρδους της Συρίας, που είναι σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Συνεπώς, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, για ποιο πραγματικά λόγο πρέπει να πάρει η Τουρκία τα F-16; Ο ίδιος καταλήγει στο τέλος, λέγοντας ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν την Τουρκία, υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, δίχως να γίνει εις βάρος των Γιαζίντι, Κούρδων, Αρμενίων, Ελλήνων και Κυπρίων συμμάχων τους. Με απλά λόγια, είναι στρατηγικά εσφαλμένη και κακή πρακτική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, το να εξοπλίζεις ένα καθεστώς που προτίθεται να επιτεθεί σε θύματα γενοκτονίας και στους συμμάχους της Αμερικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr