Οι πυρκαγιές έχουν κοστίσει στην Ευρώπη περίπου 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ (4,43 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ζημιές μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η ακραία ζέστη έκαψε τη Μεσόγειο από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία αυτό το καλοκαίρι.

Μαύρη πρωτιά για την Ελλάδα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, σχεδόν 400.000 εκτάρια (988.420 στρέμματα) γης σε όλη την ήπειρο έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την έκθεση της Distrelec, ενός μεγάλου διανομέα εξαρτημάτων του τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων που προειδοποιούν έγκαιρα για πιθανή δραστηριότητα πυρκαγιάς. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Η Ελλάδα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια) και περισσότερα από 161.000 εκτάρια γης να έχουν καταστραφεί μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η χώρα έχει γίνει μάρτυρας των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών των τελευταίων 16 ετών. Βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για περισσότερες καταστροφές, καθώς οι τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 19 νεκρούς.

Δεύτερη η Ισπανία

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη χώρα που επλήγη περισσότερο, με περίπου 84.315 εκτάρια γης να έχουν καεί με εκτιμώμενο κόστος 871 εκατ. ευρώ (941 εκατ. δολάρια), ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν το κόστος της πυρόσβεσης, της αναδάσωσης, των ζημιών και του καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση. Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει και άλλα μέρη του κόσμου – επηρεάζοντας τα πάντα, από τη γεωργική παραγωγή μέχρι τον τουρισμό.

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Ο Ιούλιος ήταν επίσημα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη και η Ευρώπη, όπως και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, είδε τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες να εκτοξεύονται πολύ πάνω από το κανονικό φέτος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί την ερχόμενη Παρασκευή τον Έβρο, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά που έκαιγε για σχεδόν 15 ημέρες, αλλά και να ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr