Ουκρανία: Βοήθεια 33 δισ. δολ. θα ζητήσει ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Επίσημη θέση έναντι του προσχεδίου απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας το οποίο φέρεται να είναι έτοιμο να ανατρέψει την αρχική απόφαση σχετικά με την υπόθεση Roe v. Wade, η οποία διασφάλιζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, πήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μπροστά σε ένα κλιμακούμενο «κύμα» αντιδράσεων.

Προς ουσιαστική απαγόρευση των αμβλώσεων

Όπως έγραψε και το economico.gr, το Politico δημοσιοποίησε το προσχέδιο της άποψης της -συντηρητικής- πλειοψηφίας του Δικαστηρίου, γραμμένο από τον δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση του 1973 είναι «εξαρχής απολύτως εσφαλμένη». Στο προσχέδιο υποστηρίζεται ότι οι αποφάσεις για τις υποθέσεις Roe και Casey (η δεύτερη επικύρωση την αρχική απόφαση) θα πρέπει να ανατραπούν και προστίθεται ότι «είναι ώρα να ακολουθήσουμε το Σύνταγμα και το ζήτημα της άμβλωσης να επιστρέψει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού».

Στην δήλωσή του, ο Μπάιντεν αφού σημειώνει ότι ακόμα δεν είναι γνωστό αν το προσχέδιο είναι αυθεντικό ή αν εκφράζει την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου, επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

Νομική σταθερότητα

«Πρώτον, η κυβέρνησή μου επιχειρηματολόγησε ισχυρά υπέρ της Roe v. Wade. Υποστηρίξαμε ότι η νομολογία στηρίζεται σε μια μακρά σειρά δεδικασμένου που αναγνωρίζει “την ουσία της προσωπικής ελευθερίας του 14ου Άρθρου του Συντάγματος […] κατά της κρατικής παρέμβασης σε έντονα προσωπικές αποφάσεις”. Πιστεύω ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίζει είναι θεμελιώδες, η απόφαση είναι νόμος της χώρας για σχεδόν 50 χρόνια και η βασική δικαιοσύνη και η νομική σταθερότητα απαιτεί να μην ανατραπεί».

Οι εναλλακτικές

«Δεύτερον, λίγο μετά την έναρξη της εφαρμογής του Νόμου SB 8 του Τέξας και άλλων νόμων που περιορίζουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, ζήτησα από το Συμβούλιο για την Πολιτική των Φύλων και το Γραφείο Συμβούλων του Λευκού Οίκου να ετοιμάσουν εναλλακτικές για την αντίδραση της κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη επίθεση στην άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, υπό το πρίσμα διαφόρων πιθανών αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανακοινωθεί η οιαδήποτε απόφαση».

Αναφορά στις εκλογές του Νοεμβρίου

«Τριτον, αν το Δικαστήριο ανατρέψει την Roe v. Wade, θα είναι ευθύνη των εκλεγμένων αξιωματούχων της χώρας σε όλα τα επίπεδα να προστατεύσουν το δικαίωμα της επιλογής της κάθε γυναίκας. Και θα είναι ευθύνη των ψηφοφόρων να εκλέξουν άτομα υπέρ της επιλογής τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα χρειαστούμε περισσότερους Γερουσιαστές και Βουλευτές που είναι υπέρ της επιλογής, ώστε να περάσει νόμος που θα κωδικοποιεί την Roe v. Wade, για τον οποίο θα εργαστώ ώστε να ψηφιστεί».

Η ιστορική απόφαση

Για την ιστορία, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, του 1973, στην υπόθεση Roe v. Wade, όριζε ότι το Σύνταγμα της χώρας προστατεύει το δικαίωμα μιας εγκύου να κάνει άμβλωση, χωρίς υπερβολικούς κυβερνητικούς περιορισμούς, οδηγώντας στην κατάργηση πολλών νόμων που περιόριζαν το δικαίωμα στην άμβλωση. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο από την κυβέρνηση Τραμπ τριών συντηρητικών δικαστών (Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ), θεωρήθηκε πολύ πιθανή η ανατροπή της απόφασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr