Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η στάση του Παρισιού προβληματίζει το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση η οποία θα συζητηθεί και που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και εντάσεις εντός του ΝΑΤΟ και, ιδιώς, από την «νέα Ευρώπη», σύμφωνα με τον όρο που είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, από το Παρίσι.

Η «παλιά» και «νέα» Ευρώπη

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε ότι το Παρίσι θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όταν προειδοποιούσαν για την επιθετικότητα της Ρωσίας, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, ο Μακρόν είπε ότι το ΝΑΤΟ παρείχε «μαζικό οπλισμό στο ανατολικό μέτωπο», αλλά η κούρσα εξοπλισμών πρέπει να σταματήσει και πρέπει να γίνει μια «αποκλιμάκωση».

Μιλώντας σε φόρουμ για την ασφάλεια, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο Μακρόν είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της «παλιάς» και της «νέας» Ευρώπης, αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης για θέματα όπως η Ρωσία. «Κάποιοι είπαν ότι χάσατε την ευκαιρία να σωπάσετε. Εγώ νομίζω ότι εμείς χάσαμε επίσης την ευκαιρία να σας ακούσουμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν» είπε στην ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών GLOBSEC.

Υπέρ ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Ο Μακρόν αναφερόταν σε ένα σχόλιο που έκανε το 2003 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος είπε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είχαν ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ –σε αντίθεση με ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία– έχασαν «μια καλή ευκαιρία να το βουλώσουν». Η δήλωση αυτή σόκαρε τότε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ενέτεινε τη δυσπιστία των νεότερων μελών της ΕΕ απέναντι στο Παρίσι, η οποία επανεμφανίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Χώρες όπως η Πολωνία επέκριναν τότε τον Μακρόν επειδή κράτησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ή επειδή είπε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να «ταπεινωθεί» στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να μην βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ για προστασία. Παραδέχτηκε όμως ότι η συμβολή των ΗΠΑ, σε χρήματα και υλικά, υπήρξε κρίσιμης σημασίας για τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου μετώπου απέναντι στη Ρωσία.

«Το τέλος του πολέμου απέχει πολύ»

«Ας είμαστε ευγνώμονες και να πούμε ευχαριστώ στις ΗΠΑ. Όμως, αυτή η κυβέρνηση θα είναι εδώ για πάντα; Για αυτό είναι απαραίτητος ένας ευρωπαϊκός αμυντικός πυλώνας εντός του ΝΑΤΟ», τόνισε. «Εξαρτάται από εμάς, τους Ευρωπαίους, να έχουμε τη δική μας ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να διαχειριστούμε τη γειτονιά μας, και όχι μόνο στην ανατολική πλευρά». Ο Μακρόν είπε ότι η Ρωσία έχει καταγράψει ξεκάθαρες αποτυχίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις οποίες συμπεριέλαβε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την απώλεια της αξιοπιστίας της στη διεθνή σκηνή. «Το τέλος του πολέμου απέχει πολύ ακόμη, όμως ένα πράγμα είναι σαφές: η Ουκρανία δεν θα κατακτηθεί. Βλέπουμε ότι αυτό που υποτίθεται πως θα ήταν μια “ειδική επιχείρηση” είναι ήδη μια γεωπολιτική αποτυχία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr