Αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλήσεις, παρά τη διεθνή κατακραυγή, εμφανίζεται η Τουρκία, τραβόντας επικίνδυνα το σχοινί.

«Αρχίσαμε τις έρευνες»

Η νέα πρόκληση προήλθε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, αποκάλυψε ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», που βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες.

Ο Ντονμέζ είπε χαρακτηριστικά ότι «το “Oruc Reis” έχει φτάσει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες και σήμερα θα λάβουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους σεισμικούς ελέγχους».

Πέτσας: Σοβαρότατη κλιμάκωση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλώσε χαρακτηριστικά, πάντως, ότι «δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας» και ξεκαθάρισε ότι «μόνο αν αποσυρθεί το “Oruc Reis” θα ξαναρχίσει ο διάλογος».

«Στενός κορσές» για την Άγκυρα η απόφαση της Συνόδου Κορυφής

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα θέσει την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα… Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», ενώ επανέλαβε ότι το μόνο θέμα υπό συζήτηση στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.

Πηγή: economico.gr