αμυντική συνεργασία

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει καταλήξει σε μία στρατηγική απόφαση, η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως για την Αθήνα, η οποία βλέπει για πρώτη φορά τόσο έμπρακτη στήριξη από τις ΗΠΑ.

  • Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος έχει καταλήξει στη στρατηγική απόφαση χρονικής επέκτασης της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα, την οποία και έχει ήδη κοινοποιήσει στους συμμάχους και εταίρους της.

Βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ελλάδα 

Ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα αλλά και προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον λειτουργούν ως αφορμή για τη σταδιακή και ολοένα βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ( Καθημερινή της Κυριακής ), αν και η αμερικανική εμπλοκή παρουσιάζεται ως αυτονόητη παρουσία σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί και μια ανομολόγητη ανησυχία για το ενδεχόμενο υποτροπής των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε άλλο από σταθερός σύμμαχος της Δύσης.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) είναι δεδομένη κατ’ αρχάς η αύξηση των τοποθεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ελληνική πλευρά αρχικά κατατέθηκε μια λίστα με 22 τοποθεσίες, κυρίως προκειμένου να υπάρχει εύρος επιλογών.

4 ακόμα περιοχές αμερικανικής παρουσίας επί ελληνικού εδάφους

Τη λίστα επεξεργάστηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με το επιτελείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου να παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, που εξετάζει το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.

Πέρα από τη Σούδα, το Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, συζητείται η σταθερή ή εκ περιτροπής παρουσία σε τέσσερις ακόμα τοποθεσίες. Κατ’ αρχάς στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος».

Οι Αμερικανοί έχουν εξοικειωθεί με τη βάση και η γεωγραφική τοποθεσία της είναι τέτοια ώστε επιτρέπει ταχείες αναπτύξεις δυνάμεων από άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την Ιταλία.

Η ανάπτυξη αεροσκαφών και UAV USAFE (F-15, F-16, KC-135, MQ-9) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών καθιστά σαφές ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός μεγάλου εύρους αεροπορικών βάσεων ανά την επικράτεια.

Η διπλή σημασία της Σκύρου

Σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επιλογή της Σκύρου, η οποία ξεχώρισε από μια λίστα νησιών που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά ως έχουσα διπλή σημασία.

Αφενός δεν βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και υπάγεται διοικητικά στη Στερεά Ελλάδα, αφετέρου η θέση της αλλά και η ύπαρξη αεροπορικής βάσης (135 ΠΜ), καθώς και ναυτικού σταθμού, την καθιστούν ιδανική για προσωρινές σταθμεύσεις αεροσκαφών, πλοίων αλλά και μικρών τμημάτων χερσαίων δυνάμεων.

Μια ακόμα τοποθεσία που εξετάζεται είναι το Καστέλι Κρήτης στον Νομό Ηρακλείου, όπου φιλοξενείται η 133 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Η περίπτωση της Ξάνθης 

Την τετράδα των τοποθεσιών κλείνει η Θράκη και συγκεκριμένα η Ξάνθη, όπου τα τελευταία χρόνια σημαντικές δυνάμεις τεθωρακισμένων των ΗΠΑ έχουν συνεκπαιδευθεί με τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.).

Στην τελευταία περίπτωση, η εγγύτητα της Ξάνθης με την Αλεξανδρούπολη, η οποία ήδη χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια προς τη Βαλτική και την Κεντρική Ευρώπη, την καθιστά έναν κόμβο καίριας σημασίας.

Ενδεικτικό παράδειγμα, η μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στα παρακλάδια της μεγάλης άσκησης «Defender ’21» από την Ελλάδα στις γειτονικές χώρες, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία (αλλά και Αλβανία), και βορειότερα.

Η αμερικανική παρουσία στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού τα τελευταία χρόνια είναι πυκνότερη από ποτέ, τουλάχιστον από το 1990 κι έπειτα.

Ο ρόλος των ειδικών δυνάμεων

Στο σκέλος των στρατιωτικών συνεργασιών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, σημαντικό ρόλο έχουν οι ειδικές δυνάμεις.

Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκονται είτε μόνιμα στη βάση της Σούδας είτε εκ περιτροπής στη Ρεντίνα.

Η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ) αποτελεί από μόνη της μια πρόσθετη αφορμή για την επιτάχυνση των ήδη πολύ στενών σχέσεων.

Η ΔΕΠ έχει αρκετά στοιχεία από τον τρόπο οργάνωσης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Μάλιστα στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ παρέχουν συμβουλές στο θέμα της αναδιοργάνωσης της ΔΕΠ, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες παραδόθηκαν σε ελληνικά χέρια από τα πλέον σημαντικά εργαλεία ειδικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ασύρματοι τελευταίας τεχνολογίας με κρυπτασφάλιση και δυνατότητα δορυφορικής επικοινωνίας, αξίας περίπου εννέα εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, μέσω της διαδικασίας παροχής πλεονάζοντος υλικού, παραδόθηκαν στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ταχύπλοα MARC V, που ήδη αξιοποιούνται επιχειρησιακά.

Ισως η πλέον σημαντική ένδειξη της στενότερης σχέσης στο σκέλος των ειδικών επιχειρήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ότι στη φετινή άσκηση «Ωρίων» (31 Μαΐου-4 Ιουνίου) θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά όχι μόνο ελληνικές δυνάμεις, αλλά επίσης Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Σέρβοι.

Το ζήτημα των υποδομών 

Στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται με τους Αμερικανούς, οι υποδομές στις τοποθεσίες που θα σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ είναι εκ των πραγμάτων σημαντικές.

Στο σκέλος των υποδομών, ίσως η σημαντικότερη συμβολή είναι εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ επιφανείας στο Αιγαίο πάνω σε υφιστάμενες υποδομές του Π.Ν.

Το τεχνολογικά ανεπτυγμένο σύστημα επιτήρησης (το οποίο αποκάλυψε πρώτη η «Κ») προχωράει ταχέως και θα είναι ολοκληρωμένο εντός του 2022, πολύ νωρίτερα από το ΕΣΟΘΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα δεν σηματοδοτεί κατ’ ανάγκη μεταφορά δυνάμεων από την Τουρκία.

Ωστόσο, αποτελεί σκέλος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ρωσικής κινητικότητας και της ολοένα και μεγαλύτερης κινεζικής επιρροής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr