Βενιζέλος lockdown

Μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις, σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και την προσφυγή στη Χάγη έστειλε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λάθος η διακοπή των διερευνητικών το 2016

Μιλώντας στο Mega Channel, o κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «μέσω των διερευνητικών επαφών διατρέχουμε τον μικρότερο κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μονομερείς τουρκικούς ισχυρισμούς και διεκδικήσεις. Εάν δεν έχουμε μια διαδικασία διερευνητικών επαφών, είναι πιθανό η Τουρκία να προβάλει τέτοιους ισχυρισμούς, και αυτό είναι μια εμπειρία που είχαμε όλα τα χρόνια που δεν είχαμε διερευνητικές επαφές» και τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν θα έπρεπε να έχουν διακοπεί το 2016.

Να μη φοβόμαστε τη διεθνή δικαιοσύνη

Παράλληλα, τόνισε ότι «στη σχέση Ελλάδος – Τουρκίας, δεν θα φτάσουμε σε λύση αν δεν κάνουμε και παράλληλες κινήσεις. Δεν φτάνουν οι διερευνητικές, πρέπει να έχουμε ένα νέο μομέντουμ για το Κυπριακό, να αποκτήσουμε μια σαφή θέση γύρω από τα θέματα αυτά, να ξέρουμε με ποια γραμμή πηγαίνουμε στις συνομιλίες», ξεκαθαρίζοντας πως «η στρατηγική μας είναι η αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». «Όταν έχουμε ως πυλώνα της πολιτικής μας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να φοβόμαστε τη διεθνή δικαιοσύνη» πρόσθεσε με νόημα.

Μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε, επίσης, ότι το βασικό θέμα για την Τουρκία είναι αν η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η διοίκηση Μπάιντεν, θελήσει να ξανασυγκροτήσει τη Δύση ως πολιτική οντότητα και επαναφέρει μια ευρω-ατλαντική στρατηγική, τότε η Τουρκία θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν στα θεμελιώδη ζητήματα είναι μια δυτική χώρα, μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Δύο δεκαετίες χωρίς μείζονα προβλήματα

Για τα όσα προηγήθηκαν στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «είχαμε μια μακρά διαδικασία, δεν είχαμε απτά αποτελέσματα, αλλά και η διαδικασία αυτή καθ’ εαυτή έχει κάποια αποτελέσματα. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι από το 2002 έως το 2016, έως την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν δημιούργησε μείζονα προβλήματα σε σχέση με την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «αυτές οι δύο δεκαετίες πέρασαν χωρίς να έχουμε κάποιο μείζον επεισόδιο ή κάποια μείζονα διολίσθηση στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Στις προηγούμενες δεκαετίες της μεταπολίτευσης είχαμε επεισόδια και διολισθήσεις, πήγαμε προς τα πίσω».

Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, γιατί «ότι και να συμβεί στην Τουρκία, ακόμα και να γίνει η Τουρκία γίνει μια καθαρά ισλαμική και αντιδυτική χώρα, αν γίνει μια χώρα-παρίας στη διεθνή κοινότητα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε μαζί της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και είτε να υπογράψουμε συμφωνία, είτε να συμφωνήσουμε την παραπομπή της υπόθεσης στη διεθνή δικαιοσύνη». Σημείωσε, δε, ότι «αν δεν γίνει αυτό, θα συζητάμε για τα δικαιώματά μας, για τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν θα έχουμε πλήρη τίτλο και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και όπως πέρασαν 46 χρόνια από το 1974 χωρίς απτά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων που διαθέτουμε εν δυνάμει, έτσι μπορεί να περάσουν και άλλα 46 χρόνια χωρίς να έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Παράλληλα, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έχει τις δικές του απόψεις και δικαιούται να τις λέει», ενώ σημείωσε πως στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου η χώρα εφάρμοζε τη δεδομένη εθνική στρατηγική, όπου πάγια θέση μας ήταν η προσφυγή στη Χάγη σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Κεντροαριστερά: Όχι άγχος για ίσες αποστάσεις

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως «πρέπει ο καθένας, είτε είναι πρόσωπο, είτε συλλογική οντότητα, να εκφράζεται αυτοτελώς με βάση αυτά που πιστεύει. Δεν μπορεί να κινείσαι με το άγχος να κρατάω ίσες αποστάσεις με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μην θέλω να με χαρακτηρίσουν ουρά του ενός ή πιθανό εταίρο του άλλου, τότε δεν οδηγούν πουθενά. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις την πρωτοβουλία την προγραμματική, να έχεις να πεις πράγματα επί της ουσίας. Έτσι παίζεις ένα ρόλο στη διεύθυνση της δημόσιας συζήτησης, την εθνικής πολιτικής».

Δεν υπάρχει δικομματισμός

«Νομίζω αυτή είναι η υπόθεση του Κέντρου, είναι η εθνική υπευθυνότητα, η μετριοπάθεια, το γεγονός ότι προτάσσει κανείς την υπευθυνότητα και όχι το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Αυτό έχει κόστος και το πληρώνεις αυτό» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και εκτίμησε πως δεν υπάρχει δικομματισμός στο πολιτικό τοπίο της χώρας. «Έχουμε μια κυβέρνηση άνευ αντιπάλου, που έχει την ατυχία να διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση, αλλά δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, δεν υπάρχει αφήγημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και ελπίδα ανάκαμψης σοβαρή. Άρα δεν έχουμε ένα ισορροπημένο δικομματικό σύστημα μέσα στο οποίο συνθλίβεται το τρίτο κόμμα ή είναι αδιάφορα τα υπόλοιπα. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημοκρατία μας και τον τρόπο που εκφράζονται και αντιπροσωπεύονται οι πολίτες», είπε.

«Σημασία έχει να είσαι πραγματικά προοδευτικός»

«Το Κέντρο ανήκει στη γεωμετρία ως έννοια. Στην πολιτική, το να δηλώνεις κέντρο ή αριστερά στις μέρες μας σημαίνει λίγα πράγματα. Σημασία έχει να είσαι πραγματικά προοδευτικός, να μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει και να μπορείς να ενώσεις την κοινωνία, να μπορείς να εκφραστείς με ένα όραμα, αλλά και να μπορείς να διοικήσεις. Η αιχμαλωσία σε σχήματα που έρχονται βαθιά από το παρελθόν δεν μας βοηθά αυτή τη στιγμή. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο “ελεύθεροι” για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Περί ΑΕΙ

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην Παιδεία ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως ένα νομοσχέδιο και ένας νόμος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Παιδείας. «Χρειάζεται ένα γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η ανώτατη εκπαίδευση» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να βοηθήσουν τα κόμματα, με τον τρόπο που χειρίζονται τις φοιτητικές παρατάξεις, στην αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου με τα πρότυπα του εξωτερικού. «Στη συνέχεια, πρέπει να απογραφειοκρατικοποιηθεί η διοίκηση του πανεπιστημίου και το κράτος να περιοριστεί σε έναν εποπτικό και νομοθετικό ρόλο» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει βία, να υπάρχει ελευθερία λόγου και κίνησης».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που νοιώθουν ότι απειλούνται μέσα στα πανεπιστήμια» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν θα χρειαστεί η αυστηρή αστυνόμευση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ωστόσο υπογράμμισε πως «όποιος σε χρειάζεται, σε βρίσκει», διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να αφορά τον τόπο, όχι για τα κόμματα ή την κυβέρνηση.

Πηγή: economico.gr