Βερολίνο

Να καταδικάσουν απερίφραστα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 εναντίον πολιτών του Ισραήλ – η απαρχή της όψιμης σύγκρουσής τους – κάλεσε τις Μουσουλμανικές οργανώσεις στη Γερμανία η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νάνσι Φέζερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ARD.

“Περιμένω από τις μουσουλμανικές οργανώσεις να τοποθετηθούν σαφώς και να αναλάβουν την ευθύνη τους στην κοινωνία”, δήλωσε η ίδια, υποδεικνύοντας δημοσίως με σαφήνεια – και μάλιστα από κρίσιμο υπουργικό πόστο – σε οργανώσεις που εκπροσωπούν περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους της Γερμανίας, τί θα πρέπει και τί δεν θα πρέπει να πιστεύουν.

Θα πρέπει να “καταδικάσουν σαφώς” την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και να μην αρκούνται σε ένα “ναι μεν αλλά… Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές, είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ”, πρόσθεσε η ίδια. Ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις “αναλαμβάνουν πλήρως” την ευθύνη τους, “άλλες όχι”, επεσήμανε, για να προσθέσει, ότι οι φωνές των οργανώσεων που “υπερασπίζονται τις αξίες μας” πρέπει να είναι “πιο δυνατές”.

Η κα Φέζερ έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την έναρξη διήμερης διάσκεψης στο Βερολίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γερμανικής κυβέρνησης, Μουσουλμανικών οργανώσεων της χώρας, εκπροσώπων της Εβραϊκής κοινότητας και των Εκκλησιών. Η μάχη κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού κατά των Μουσουλμάνων είναι τα κύρια θέματα αυτής της διάσκεψης, που παρουσιάζεται ως χώρος “διαλόγου” σε ένα πλαίσιο εντάσεων στη Γερμανία, όπως σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, λόγω της διχαστικής εν εξελίξει σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Κοινότητες Μουσουλμάνων και Εβραίων στη Γερμανία

Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι που δηλώνουν Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα ζουν στη Γερμανία, οι μισοί από τους οποίους έχουν τη Γερμανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τη Γερμανική διάσκεψη του Ισλάμ, έναν θεσμό συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανική κυβέρνηση και τις Μουσουλμανικές οργανώσεις. Οι Μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν το 6,6% του πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, μετά τους Χριστιανούς όλων των Εκκλησιών, που αριθμούν 45 Εκατομμύρια άτομα ή το μισό πληθυσμό της Γερμανίας.

Η Γερμανία, όπου η ασφάλεια του Ισραήλ θεωρείται “λόγος εθνικού συμφέροντος” λόγω της ιστορικής ευθύνης της χώρας για το Ολοκαύτωμα, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες Εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Η κυβέρνηση εκτιμά πως σε αυτήν ανήκουν περίπου 200 χιλ. άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Στις αρχές του μήνα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποσχέθηκε στους Εβραίους, ότι δεν θα υποφέρουν “ποτέ ξανά” από αντισημιτισμό στη Γερμανία, με την ευκαιρία της επετείου των 85 χρόνων από τη “Νύχτα των Κρυστάλλων”, τη νύχτα του αντιεβραϊκού πογκρόμ υπό τους Ναζί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr