Δρίτσα 17η Νοέμβρη

Μεγάλο πονοκέφαλο αλλά και σοβαρά προβλήματα και μάλιστα σε μία στιγμή που η κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με πολιτικά δύσκολα ζητήματα, όπως ο χειρισμός της υπόθεσης Λιγνάδη, προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η ατυχέστατη δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα για τη 17η Νοέμβρη.

  • Τόσο η παρέμβαση αυτή, όσο και το κείμενο στελεχών του κόμματος υπέρ του δολοφόνου Κουφοντίνα, προκάλεσαν δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Δρίτσας αναγκάστηκε να κάνει όχι μία, αλλά πολλαπλές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά παράθυρα για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, καθώς του διαμηνύθηκε ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

Ταυτοχρόνως, η Κουμουνδούρου, προχώρησε σε ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του, θέλοντας να κάνει σαφές πως λάθη και μισόλογα που “θολώνουν το μήνυμα για την αξιακή άβυσσο που χωρίζει την Αριστερά με την τρομοκρατία” δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

Ο Τσίπρας έφτασε μία ανάσα πριν τη διαγραφή Δρίτσα

Κατά πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως έφτασε για πρώτη φορά τόσο κοντά στο να πατήσει το «κόκκινο κουμπί». Oσοι έζησαν την κρίση εκτιμούν πως, πλησιάζοντας τα δύο χρόνια στην αντιπολίτευση, είναι αποφασισμένος να μη δεχθεί άλλα «φάλτσα», ειδικά από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας δέχτηκε εισηγήσεις ακόμα και για διαγραφή του ιστορικού στελέχους του, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό όσων εισηγούνται έναν τέτοιο χειρισμό είναι ότι θα σταλεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, και θα ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα.

Προς ώρας, φαίνεται ότι τον διέσωσε η δήλωση μεταμέλειας στην οποία προχώρησε.

Η υπόθεση Κουφοντίνα έπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ

Οπως παραδέχονται έμπειρα πολιτικά στελέχη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε άλλη στάση με το που εμφανίστηκε το υποστηρικτικό κείμενο των «15» για τον Κουφοντίνα, να μην έδινε πάτημα στη Ν.Δ. να τον συνδέσει με φιλοτρομοκρατικές αντιλήψεις.

Η ρητορική στελεχών, έστω και μικρομεσαίων, που δεν κρατούν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον πολυϊσοβίτη πλήττει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την προσπάθειά του να απευθυνθεί σε μετριοπαθή κοινά».

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυτά τα “φάλτσα” αυτά  στερούν από το κόμμα τη δυναμική της ανόδου παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. σταθερά σε όλες τις μετρήσεις καταγράφει μια πτώση που αγγίζει το 4% από τον Νοέμβριο.

Με αμερικανική συνταγή η νέα επικοινωνιακή στρατηγική Τσίπρα 

Αν και η παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ  καλύφτηκε από τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Δρίτσα, εντούτοις το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη δεν πέρασε απαρατήρητο.

«Ηταν ό,τι πιο αμερικανικό έχουμε κάνει», παραδεχόταν στενός συνεργάτης του προέδρου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ομάδα που χειρίζεται αυτές τις εκδηλώσεις δεν έχει αλλάξει.

Επειτα από επεξεργασία τριών μηνών, με προσεκτική επιλογή προσώπων και επιστημόνων εκτός κομματικών στεγανών, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε μέσω του σχεδιασμού του για την Υγεία πως επιθυμεί να κάνει πράξη την κοινωνική διεύρυνση.

Την ίδια εικόνα ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου με την πρόταση για το ιδιωτικό χρέος. Ηδη το κόμμα είναι σε επαφές με ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους από το εξωτερικό, αφού το ζήτημα έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε στην τρικυμία Κουφοντίνα – Το ναρκοπέδιο του Δρίτσα και του 3%, ο ανύπαρκτος διχασμός της κοινωνίας και η ήττα Τσίπρα

Πηγή: economico.gr