Η ΕΕ φαίνεται ότι σταδιακά χάνει την υπομονή της με την Τουρκία και τις προκλητικές ενέργειές της στα Βαρώσια.

Έτσι, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε σειρά προτάσεων για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, για τα σχέδια, σε συνεργασία με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο Μπορέλ, που συζητήθηκε κατ’ αρχήν σε επίπεδο Αντιπροσώπων (COREPER), ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, προτείνονται κυρώσεις όπως:

  • περικοπή κονδυλίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή τα προενταξιακά ταμεία
  • πιθανό πάγωμα διαλόγων υψηλού επιπέδου
  • στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Παράλληλα, ο Ισπανός αξιωματούχος κάνει αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό και απευθύνει κάλεσμα σε διάλογο για το φυσικό αέριο.

Αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο

Φυσικά οι τελικές αποφάσεις θα συζητηθούν και θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, σημειώνεται ότι το έγγραφο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου, αναφορικά με τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν αντιστρέψει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια.

Το έγγραφο επιλογών για την Τουρκία, η οποία «επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς στα Βαρώσια», (όπως έχει τονίσει ο Ζοζέπ Μπορέλ) θα λάβει την τελική μορφή στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν εκφράσει την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους προς την Κύπρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr