«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 Βαριές κουβέντες και επικίνδυνες υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Οι βαριές κουβέντες του Ερντογάν θα πρέπει να συνδυαστούν με όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες:

  • τα τουρκικά F-16 που πέταξαν στα μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη στις 18 Μαΐου
  • τους αλλεπάλληλους γύρους τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο, πολλοί από τους οποίους θα συνέπιπταν χρονικά και με τα στρατιωτικά γυμνάσια της τουρκικής άσκησης «Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα» (11 – 21 Απριλίου)
  • το ρεκόρ των 41 τουρκικών υπερπτήσεων και 168 παραβιάσεων της 27ης Απριλίου
  • τις φραστικές προκλήσεις δια στόματος Τούρκων αξιωματούχων που επίσης θα διαδέχονταν η μία την άλλη κατά ριπάς (για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τα δύο κράτη στην Κύπρο, το ενδεχόμενο νέων τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τις φερόμενες ως «ελληνικές παραβιάσεις» και «ελληνικές προκλήσεις» κατά της Τουρκίας, τους μουφτήδες κ.ά.)

Πολλά τα μέτωπα, περισσότερες οι απαιτήσεις

Η Άγκυρα αυτή την περίοδο έχει ανοιχτεί σε αρκετά μέτωπα, διεκδικώντας την ικανοποίηση σειράς άλλων αιτημάτων της. Και τα αιτήματα αυτά είναι πολλά:

  • F-16 από τις ΗΠΑ (αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων, απόκτηση νέων)
  • ‘Δώρα’ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προκειμένου να μη θέσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας και τ Φινλανδίας
  • Παράλληλα, υποχωρήσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία (σε βάρος Κούρδων, φιλοκούρδων και φερόμενων ως «γκιουλενιστών») προκειμένου να δώσει το πράσινο φως
  • Πιέσεις στην ΕΕ για επιτάχυνση της συμφωνίας προωθημένης Τελωνειακής Ένωσης
  • και «κατανόηση» από τους Συμμάχους, για την στάση της στις διεθνείς κρίσεις και την εξωτερική πολιτική της. Την οποία όμως «κατανόηση» η ίδια θέλει να αντιλαμβάνεται και ως δυτική στήριξη υπέρ των τουρκικών μονομερών διεκδικήσεων σε μια σειρά από άλλα μέτωπα (βλ. Συρία, Ανατολική Μεσόγειος) ή ανοχή (βλ. υποθέσεις Καβαλά, Ντεμιρτάς κ.ά.)

Πηγή: economico.gr