Αντιμετώπιση Λειψυδρίας στην Αθήνα με Σχέδια Μεταφοράς Νερού και Αφαλάτωσης

Αντιμετώπιση Λειψυδρίας στην Αθήνα με Σχέδια Μεταφοράς Νερού και Αφαλάτωσης

Διαφορετικά σενάρια αναλύονται από την ΕΥΔΑΠ σχετικά με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αθήνα, κυρίως σε περίπτωση παρατεταμένης ανομβρίας, αν και τα αποθέματα νερού που υπάρχουν ήδη στους ταμιευτήρες καλύπτουν τις ανάγκες για περίπου τέσσερα χρόνια. Η αρχική μελέτη προτάσσει τη μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς που χύνονται στη λίμνη Κρεμαστών, καθώς και από την ίδια τη λίμνη.

Η διασύνδεση του δικτύου του Μόρνου με δύο παραπόταμους του Αχελώου είναι επίσης μέρος του όλου σχεδίου. Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ ανέφεραν ότι η πιο οικονομικά συμφέρουσα και ταχεία λύση για την ενίσχυση του υδρολογικού δικτύου είναι η μεταφορά νερού από τη λίμνη των Κρεμαστών, μια διαδικασία που μπορεί να έχει αποτελέσματα νωρίτερα από τρία χρόνια, εφόσον δεν υπάρξουν νομικές προσφυγές που μπορεί να καθυστερήσουν το έργο.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ και ο όμιλος Μυτιληναίου, για την κατασκευή και λειτουργία τριών ή τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης. Η αφαλάτωση απαιτεί σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά τις συνεργασίες αυτές κρίσιμες. Μία από τις μονάδες μπορεί να εγκατασταθεί στην περιοχή του Λαυρίου, ενώ οι υπόλοιπες θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση ανέρχεται σε 1 ευρώ το κυβικό, ενώ η ΕΥΔΑΠ χρεώνει σήμερα 0,35 λεπτά το κυβικό μέτρο. Παρόλα αυτά, οι προτάσεις και λύσεις που εξετάζονται από την ΕΥΔΑΠ αποσκοπούν στην οριστική επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης της πρωτεύουσας, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση.

Η υλοποίηση του έργου για τη μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών θεωρείται σχετικά απλή, αν και θα απαιτήσει την κατασκευή σηράγγων για τη διαδρομή του αγωγού. Αντικείμενα παρόμοιας φύσης έχουν ήδη υλοποιηθεί στο παρελθόν, όπως η μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

Πηγή: tovima.gr