Παρά το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία, πριν καν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, έφερε στο προσκήνιο το πυρηνικό οπλοστάσιό της, θέτοντάς το σε αυξημένη ετοιμότητα, αλλά και κάνοντας λόγο για πιθανή χρήση τέτοιων όπλων, φαίνεται ότι η Μόσχα κάνει βήμα πίσω.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο»

Έτσι, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ δήλωσε Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ένας κίνδυνος τον οποίο έχουν συζητήσει δημόσια Δυτικοί αξιωματούχοι, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

«Τα σενάρια της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων περιγράφονται ξεκάθαρα στα ρωσικά δογματικά έγγραφα. Δεν ισχύουν για την υλοποίηση των καθηκόντων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία τηρεί σταθερά την αρχή ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει να εξαπολυθεί».

Οι φόβοι της CIA 

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής της CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε στις 14 Απριλίου πως, με δεδομένες τις ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, «κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Ανέφερε επίσης πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, ένα Su-25 και ένα MiG-29, στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ. Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί αυτοί από ανεξάρτητη πηγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr