Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος κατά καιρούς να επισείει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων προκειμένου να κάμψει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί και της Δύσης να στηρίξει το Κίεβο, ωστόσο, παρά τους λεονταρισμούς, η Μόσχα φαίνεται να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πυρηνικός πόλεμος -έστω και περιορισμένης έκτασης.

Βήμα πίσω από τη Μόσχα

Έτσι, μόνο λίγες ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «δεν αστειεύεται» όταν λέει ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να διασφαλίσει τη χώρα του, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δεχθεί επιθεωρήσεις του πυρηνικού οπλοστασίου της και να υπάρξουν και συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με Αμερικανούς και Ρώσους εκπροσώπους, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας START που υπεγράφη το 2010 και προβλέπει την περαιτέρω μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων των δύο χωρών.

Επέκταση της συμφωνίας

Οι αυτοπρόσωπες επιθεωρήσεις είχαν σταματήσει το 2020, λόγω κοροναϊού, ωστόσο, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι «το ζήτημα της επανέναρξής τους τελεί υπό σκέψη. Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας τετ-α-τετ συνάντησης της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής». Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει τη διάθεση να επεκταθεί η συμφωνία και μετά το 2026, οπότε και λήγει, μιας συμφωνίας που είναι από τα λίγα διπλωματικά επιτεύγματα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας τα τελευταία ουκ ολίγα χρόνια και που συνεχίζει να ισχύει παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι σχεδόν ανύπαρκτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τι προβλέπει η Νέα START 

Η Νέα Συμφωνία START προβλέπει ότι ο ανώτερος αριθμός στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 1.550 για κάθε χώρα, ο αριθμός των πυραύλων και των βομβαρδιστικών να μην είναι πάνω από 700 και ο αριθμός των εκτοξευτών να μην ξεπερνά τους 800, μειώνοντας σημαντικά τους αριθμούς της προηγούμενης συμφωνίας. Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι όπλα με μεγάλη ισχύ (συνήθως από 100 κιλοτόνους και άνω), σε αντίθεση με τα τακτικά πυρηνικά όπλα τα οποία είναι μικρότερης ισχύος, και συνήθως χρησιμοποιούνται σε στόχους όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πόλεις, βιομηχανικά κέντρα, κλπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr