Δένδιας - Τσαβούσογλου

Βήματα πολιτικού διαλόγου καταγράφονται στο εύθραυστο πεδίο των ελληνοτουρκικών αμέσως μετά τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών και εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου – βήματα, τα οποία ορίζονται από το ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου και από το ανοιχτό ενδεχόμενο για συνάντηση κορυφής Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην συνέχεια.

Με την Τουρκία να επιμένει στο διπλό παιχνίδι κατευνασμού και προκλήσεων, και με “παγωμένη” πάντοτε την σχέση Αγκυρας-Ουάσιγκτον, σήμερα ανακοινώθηκε και επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Ταβούσογλου στις 14 Απριλίου στην Αγκυρα.

Για την ελληνική πλευρά, όπως τονίζεται από διπλωματικές πηγές, η συνάντηση τελεί υπό την αίρεση ότι έως τότε θα επικρατούν “οι κατάλληλες συνθήκες”, ήτοι πως η Άγκυρα θα μείνει μακριά από προκλητικές κινήσεις.

Aνοιχτό παράθυρο για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Εάν αυτό συμβεί – παρά τα εμπρηστικά μηνύματα που εξέπεμπαν ακόμη και χθες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ – είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στην συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου να συζητηθεί και η προοπτική ενός ραντεβού κορυφής μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Το εν λόγω ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό σήμερα ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να υπάρχει σχόλιο ή απάντηση από ελληνικές πηγές.

Το ραντεβού των δύο υπουργών Εξωτερικών προανήγγειλε πρώτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο».

«Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την Αθήνα, όπου διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν ότι στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που διεξήχθησαν σήμερα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο υπουργών στο προσεχές μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχάς, την πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Στο θέμα επανήλθε αργότερα ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που είχε με τον ομόλογό του του Καζακστάν Μουκχτάρ Τιλεμπερντί. Εκεί, δήλωσε πως «ασφαλώς δεν είναι σωστή προσέγγιση να περιμένει κανείς να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση».

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία ζητά δίκαιο διαμοιρασμό

Πρόσθεσε επίσης ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται και τνισε ότι η Τουρκία έδειξε με καθαρό τρόπο την στάση της στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

«Λέμε δίκαιος διαμοιρασμός. Διαβιβάσαμε τη συγκεκριμένη πρότασή μας στην ΕΕ, δεν υπήρξε απάντηση», είπε χαρακτηριστικά, επαναβεβαιώνοντας την εφ όλης της ύλης ατζέντα διαλόγου που επιδιώκει η Τουρκία.

Πηγή: economico.gr