Νίκος Δένδιας: έτσι θα συμφωνήσουμε με την Τουρκία

Βολές Δένδια στην Άγκυρα, λίγο μετά την “φιλική επικοινωνία” Μητσοτάκη – Ερντογάν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.  Από την Ιερουσαλήμ, όπου βρέθηκε για την Τριμερή Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας δεν έκρυψε τα λόγια του για την Τουρκία.

  • Υπάρχουν χώρες στην γειτονιά μας που σε αντίθεση με το τι πιστεύουμε εμείς ότι είναι προς το συμφέρον των δικών τους κοινωνιών, επιχειρούν να αναβιώσουν παλαιές αυτοκρατορίες και κυρίως παλαιές αντιλήψεις, πικρά θαμμένες στην άμμο του παρελθόντος.
  • Χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία γι’ αυτό: στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρους πολέμους και πολέμους διά αντιπροσώπων ενώ μερικές φορές εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο.
  • “Η κοινή μας προσπάθεια είναι ότι αυτά δεν πρέπει ποτέ να πετύχουν“, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα «τόξο φονταμενταλισμού»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως με τους ομολόγους του Νίκο Χριστοδουλίδη και Γαΐρ Λαπίντ εξέτασαν τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα «τόξο φονταμενταλισμού» που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν”, ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Τουρκία, αλλά είναι φανερό από τις δηλώσεις του ότι αναφερόταν στην κατοχική δύναμη.

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του, ανέφερε:

  • Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο, έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα. Και η Χαμάς, πολύ κοντά εδώ, συνεχάρη τους Ταλιμπάν.

“Να χτίσουμε γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους”

“Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του σήμερα είναι μαζί με φίλους, χτίζοντας γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους, ανοιχτές σε όλες τις πρόθυμες χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και ακόμη και πέρα”, επεσήμανε.

“Πιστεύουμε ότι κι άλλες χώρες θα μοιραστούν τελικά τις ίδιες αρχές μαζί μας και τις ίδιες αξίες μαζί μας”, σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε ακόμη τους ομολόγους του Νίκο Χριστοδουλίδη και Γαΐρ Λαπίντ για την “αλληλεγγύη και την έμπρακτη υποστήριξή” τους στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

  • Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για τις απειλές της Τουρκίας. Δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομόλογους μου για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες και προκλήσεις στην Κύπρο που αποτελεί δυστυχώς ένα μέρος ενός ευρύτερου αποσταθεροποιητικού εταίρου από την Τουρκία στην περιοχή μας και υπό την επεκτατικής της ατζέντα.

Αυτή η συμπεριφορά ανησυχεί όλους μας και ελπίζω ότι θα καταλάβει και ότι θα αναγνωρίσει ότι θα επωφεληθεί αν σταματήσει να είναι ο ταραξίας στη περιοχή και να εγκαταλείψει την επεκτατική της ατζέντα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr