Το χειρότερο σενάριο σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο μοιάζει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά για την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου, Gazprom, με ημερομηνία 14 Ιουλίου, το περιεχόμενο της οποίας επικαλείται το Reuters, η εταιρεία, επικαλούμενη «ανωτέρα βία» (force majeure), ανακοινώνει ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για παροχή αερίου σε τουλάχιστον ένα μεγάλο πελάτη της στην Ευρώπη.

Τι σημαίνει «force majeure»

Η επίκληση «force majeure» σημαίνει ότι η Gazprom δηλώνει ότι η αδυναμία της να υλοποιήσει τις συμβολαιακές της δεσμεύσεις λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών που βρίσκονται έξω από τις δυνατότητες της εταιρείας να παρέμβει. Πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο από πηγή της αγοράς αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στον αγωγό Nord Stream Ι και αφορά πρωτίστως τη Γερμανία.

Η επιστολή της Gazprom έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να σχηματοποιήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του σεναρίου πλήρους αποκοπής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον Nord Stream Ι ήδη να είναι εκτός λειτουργίας για συντήρηση και να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η ροή αερίου από τον αγωγό να μην επανέλθει καθόλου μετά το τέλος των εργασιών.

Η λύση του Αζερμπαϊτζάν

Στις 20 Ιουλίου αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα, ωστόσο για την ώρα τα μηνύματα που υπάρχουν δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα, με τη Γερμανία -τον μεγαλύτερο καταναλωτή της ΕΕ σε ρωσικό φυσικό αέριο- να εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και «δελτίου» στη θέρμανση τον ερχόμενο χειμώνα και να μην αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία της.

Από την άλλη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβη στο Αζερμπαϊτζάν και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος και φέρεται να δεσμεύτηκε για την παροχή στην ΕΕ διπλάσιας ποσότητας φυσικού αερίου -που θα φθάσει τα 20 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2027- μέσω του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος καταλήγει στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr