Μπορεί η κυβέρνηση Τραμπ –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν- να «κλείδωσε» την συμφωνία με τα ΗΑΕ για την πώληση 50 stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και 18 επιθετικών drones τύπου Reaper, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν ανατροπές στην όλη διαδικασία.

Προσωρινό «πάγωμα»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Daily Sabah, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε προσωρινό «πάγωμα» της πώλησης των εξαιρετικά προηγμένων οπλικών συστημάτων στα ΗΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι πριν την ορκωμοσία ο -πλέον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ- Άντονι Μπλίνκεν είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξετάσει «πολύ, πολύ προσεκτικά» τη συμφωνία.

Ζήτημα ισορροπίας δυνάμεων

Ο βασικός προβληματισμός των Δημοκρατικών για τη συγκεκριμένη πώληση έγκειται στο ζήτημα της ισορροπίας δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς θεωρούν ότι αν τα ΗΑΕ αποκτήσουν τα F-35 θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Ισραήλ, το οποίο ήδη έχει προμηθευτεί τα υπερεξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Σύστημα αναγνώρισης

Παρά το γεγονός ότι Ισραήλ και ΗΑΕ προχώρησαν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, πηγές που γνωρίζουν το αντικείμενο αναφέρουν ότι μια σκέψη, πριν την πώληση των μαχητικών, είναι να χορηγηθεί στο Ισραήλ σύστημα πρόωρης αναγνώρισης stealth αεροσκαφών, όπως τα F-35 που θα προμηθευτούν τα ΗΑΕ.

Πιο ισχυρά F-35

Επίσής, ΗΠΑ και Ισραήλ απαιτούν τα F-35 που διαθέτουν να είναι πιο ισχυρά, από άποψη υπολογιστικής ισχύος και επιχειρησιακών συστημάτων, από αυτά που πωλούνται σε άλλες χώρες συμμαχικές και μη, ώστε πάντα να έχουν πλεονέκτημα, ακόμα και αν τα μαχητικά είναι εξωτερικά και από άποψη όπλων τα ίδια.

Την αποκάλυψη για το «πάγωμα» της πώλησης των F-35 και των Reaper στα ΗΑΕ έκανε ο στρατιωτικός ρεπόρτερ του Bloomberg, Anthony Capaccio, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέτει υπό επανεξέταση και την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία.

Πηγή: economico.gr