Με μια «βόμβα» από την αρχηγό του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γαλλία, μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα του προέδρου της χώρας, «La Republique En Marche».

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν της απηύθυνε πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σε μια προσπάθεια να λυθεί ο γρίφος που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Μέχρι στιγμής, η Λεπέν δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ωστόσο οι επαφές στο πλαίσιο των διερευνητικών συνεχίζονται έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι γκωλικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρνηθεί κυβερνητική σύμπραξη με τον Μακρόν, ωστόσο, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίζουν κατά περίπτωση τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, εν είδει ψήφου ανοχής a la carte, κάτι που ως αυτή την ώρα φαντάζει και ως η πιο πιθανή λύση, αν και ο ορίζοντας μιας τέτοιας συμφωνίας δεν μπορεί να είναι μακρύς.

«Ανοιχτός» σε κριτική

Από την άλλη, μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και η ακροδεξιά Λεπέν θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον Μακρόν, ο οποίος θα είναι απολύτως «ανοιχτός» σε επιθέσεις από την Αριστερά, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον στήριξε έναντι της Λεπέν, έστω και με επιφυλάξεις. Επίσης, ο ίδιος μάλλον αναγνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα νομιμοποιούσε την ακροδεξιά στη Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόθεση του Μακρόν να αναζητήσει τη λύση σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας επιβεβαίωσε και ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ ο οποίος είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη. Την ίδια στιγμή, ο Ζαν Λικ Μελανσόν καλεί τα κόμματα που συμμετείχαν στον σχηματισμό Nupes να σχηματίσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr