Μια ρηξικέλευθη πρόταση κατέθεσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις χώρες της G20 προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τον φόρο των επιχειρήσεων.

«Βουτιά προς τα κάτω»

Μάλιστα, η πρόταση της Γέλεν αποτελεί μέρος της συνολικής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την καθιέρωση ελάχιστου φόρου για τους τζίρους από το εξωτερικό αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η πρόταση Γέλεν έρχεται προκειμένου να μπει τέλος στην «30ετή βουτιά προς τα κάτω των συντελεστών εταιρικού φόρου», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «μαζί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ελάχιστο αυτό φόρο για να σιγουρέψουμε ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ισότιμους όρους, όσον αφορά στη φορολόγηση των πολυεθνικών και ενισχύει την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ευημερία».

Στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Σε παρατηρήσεις προς το Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις του Σικάγο, η Γέλεν είπε ότι θα χρησιμοποιήσει επίσης τη συμμετοχή της στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτήν την εβδομάδα, για να προωθήσει τις συζητήσεις για την αλλαγή του κλίματος, να βελτιώσει την πρόσβαση στα εμβόλια και να ενθαρρύνει τις χώρες να υποστηρίξουν μια ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι σημαντικό να έχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έναν παγκόσμιο κατώτατο φόρο. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τη δική τους φορολογική νομοθεσία για να αποτρέψουν τις εταιρείες από τη μετατόπιση των κερδών ή την αλλαγή έδρας σε χώρες – φορολογικούς παραδείσους και θα ενθαρρύνουν άλλες μεγάλες οικονομίες να κάνουν το ίδιο.

Το φιλόδοξο σχέδιο Μπάιντεν

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά νωρίτερα σήμερα, το σχέδιο Μπάιντεν περί γιγαντιαίων επενδύσεων στις υποδομές με κρατική δαπάνη περιλαμβάνει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28%, από 21% που τον είχε μειώσει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Προ Τραμπ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ο συντελεστής κινείτο στο 35%. Ο Μπάιντεν θέτει ως στόχο έναν μίνιμουμ φόρο στο 21%, μια αύξηση σε σχέση με το περίπου 13% που υποχρεούνται να πληρώνουν σήμερα οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τα εξωχώρια κέρδη τους.

Για την Κίνα

Όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η Γέλεν τόνισε ότι «θα είναι ανταγωνιστικές όπου πρέπει, συνεργατικές όπου είναι εφικτό και συγκρουσιακές όπου είναι απαραίτητο», ενώ άσκησε κριτικη στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, λέγονας ότι «όλοι είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τι συμβαίνει όταν οι ΗΠΑ οπισθοχωρούν από την παγκόσμια σκηνή. Το “πρώτα η Αμερική” δεν πρέπει να σημαίνει “η Αμερική μόνη της”».

Πηγή: economico.gr