Βόμβα από το Κογκρέσο: Τα F-35 μπορούν να πετούν μόνο τη μισή μέρα. Τον υπόλοιπο χρόνο τον χρειάζονται για συντήρηση...

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 – που το καθένα τους αξίζει 160 εκατ.  δολάρια – μπορούν να πετάξουν μόνο το 55% του χρόνου, αναφέρει έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου, που συντάχθηκε λίγες μέρες μετά τη συντριβή ενός από αυτά τα μαχητικά στη Νότια Καρολίνα.

Ο δαπανηρός στόλος των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μπορεί να πετάει λίγο περισσότερο από τον μισό χρόνο, καθώς τα προβλήματα συντήρησης κρατούν το αεροσκάφος στο έδαφος. Και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα καθώς η εξάρτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους  από τα αεροπλάνα από τα αεροσκάφη αυτά βαίνει αυξανόμενη.

Τι αναφέρει η έκθεση του Κογκρέσου

Το ποσοστό του χρόνου που ένα αεροπλάνο μπορεί να εκτελέσει μια από τις αποστολές του – ήταν 55 τοις εκατό από τον Μάρτιο του 2023, πολύ κάτω από τον στόχο του Πενταγώνου του 85 τοις εκατό με 90 τοις εκατό, αναφέρει η έκθεση του Government Accountability Office (GAO) των ΗΠΑ την Πέμπτη. Και σημειώνει: «Οι ανάγκες συντήρησης επηρεάζουν αρνητικά την ετοιμότητα των αεροσκαφών F-35».

Η έκθεση από το GAO, έναν ανεξάρτητο φορέα του Κογκρέσου, δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά τη συντριβή ενός F-35 του Σώματος Πεζοναυτών στη Νότια Καρολίνα.

Το μερίδιο του F-35 του συνολικού στόλου τακτικής αεροπορίας των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, παρέχοντας σημαντικά οφέλη στον κατασκευαστή του Lockheed Martin. Κάθε ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη κοστίζει στην Αμερικανική κυβέρνηση περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο δαπανηρό αμυντικό project στον κόσμο

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 450 F-35 – παραλλαγές τους χρησιμοποιούνται από την αεροπορία, το ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών – και το Πεντάγωνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 2.000 ακόμη έως τα μέσα της δεκαετίας του 2040, με κόστος 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για συντήρηση του αεροσκάφους. Πρόκειται για  το πιο δαπανηρό αμυντικό project στον κόσμο.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, την Ασία, καθώς και το Ισραήλ, έχουν προσθέσει επίσης F-35 στις αεροπορικές τους δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λ.χ. είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του αεροσκάφους.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση καθώς δημιουργούνται σχέδια για το μέλλον της υποστήριξης των F-35 διασφαλίζοντας την ετοιμότητα τους», δήλωσε εκπρόσωπος της  Lockheed. Το Πεντάγωνο ωστόσο αναμένεται να αναλάβει το ίδιο τη διαχείριση της υποστήριξης του F-35 μέχρι τον Οκτώβριο του 2027, ανέφερε ο GAO.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr