Ουκρανία: Τούρκοι χειριστές στα drones που χτυπούν ρωσικούς στόχους

Σε μια αποκάλυψη που θέτει εν αμφιβόλω την τουρκική ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας και μπορεί να προκαλέσει σεισμικές εξελίξεις στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, προχωρεί η γνωστή ιστοσελίδα Nordic Monitor του Τούρκου αντιφρονούντα δημοσιογράφου, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ-«βόμβα» της ιστοσελίδας, η Τουρκία – η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία – έστειλε δικούς της χειριστές για τα επιθετικά drones Bayraktar TB2 που έχει πουλήσει στο Κίεβο και τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για χτυπήματα κατά ρωσικών στόχων (με αρκετή επιτυχία, μάλιστα, αν πιστέψει κάποιος τα ουκρανικά ΜΜΕ).

Το επίμαχο βίντεο

Η αποκάλυψη συνδεύεται και από βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε στα social media κορυφαίος Ουκρανός στρατιωτικός, το οποίο απεικονίζει ένα Bayraktar σε πλήρη δράση, στο οποίο ακούγονται διάλογοι στα τουρκικά («ωραία, πολύ καλά έτσι», «σταμάτησέ το έτσι», «ΟΚ, παιδιά, τώρα είναι πολύ καλύτερα», «Απελευθώνουμε τώρα», το τελευταίο, μάλλον εννοεί βόμβα που χτύπησε κέντρο συντονισμού ρωσικού πυροβολικό, σε απροσδιόριστη περιοχή).

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει εξοπλίσει την Ουκρανία με drones τύπου Bayraktar TB2 από το 2019, με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν ότι έχουν παραδοθεί έντεκα από τα συγκεκριμένα UAVs, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός τους είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος, ενώ η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θέλει τελικά να προμηθευτεί 48 Bayraktar TB2 και να κατασκευαστεί στη χώρα εργοστάσιο παραγωγής τους, με συγκεκριμένα κίνητρα – φορολογικά και άλλα – προς την κατασκευάστρια εταιρεία Baykar, του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Άμεση εμπλοκή

Ωστόσο, αν το βίντεο αποδειχθεί πραγματικό, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την προσπάθεια του Ερντογάν να παραμείνει ουδέτερος και «καλός εταίρος», τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία. Δηλαδή, αν όντως Τούρκοι χειριστές συμμετέχουν στις επιχειρήσεις των Bayraktar TB2 κατά ρωσικών στόχων, τότε δεν υπάρχει συζήτηση ότι η Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που προφανώς θα προκαλέσει την οργή της Μόσχας και ανάλογες αντιδράσεις.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η χρήση Τούρκων χειριστών είναι πολύ πιθανή, καθώς οι Ουκρανοί απέκτησαν τα UAVs σχετικά πρόσφατα και ίσως δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με την χρήση τους ή δεν έχουν τη γνώση συγκεκριμένων τεχνικών ζητημάτων. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα εμπλέκεται στη σύγκρουση και βοηθά μια από τις δύο αντιμαχώμενες πλευρές. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση των Bayraktar TB2 από δυνάμεις εκτός Τουρκίας προϋποθέτει την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης και ειδικά των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr