Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ προτείνει τη δημιουργία ενιαίου κράτους Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γενικός Επιτελάρχης της Τουρκίας, στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ προτείνει τη δημιουργία ενιαίου κράτους Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν.

«Προσωπικά, είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει βάση στην πολιτική πραγματικότητα/ρεαλισμό. Υπήρξε μια στιγμή κατά την οποία υπερέβην αυτή την αρχή όταν σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο Ατατούρκ, στο Ερζουρούμ, στις 14 Απριλίου 2016, είπα ότι είχα ένα όνειρο, και αυτό ήταν ότι “το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να γίνουν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ένα κράτος”», είπε ο Ιλκέρ Μπασμπούγ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Οταν, ωστόσο, ρωτήθηκε εάν συνεχίζει να το πιστεύει αυτό, απάντησε: «Ναι, το ονειρεύομαι ακόμα. Αλλά το επιτρέπει η πολιτική πραγματικότητα/ρεαλισμός; Δεν νομίζω. Ωστόσο, είναι ωραίο να έχουμε μεγάλα όνειρα».

Ο τούρκος στρατηγός αναφέρθηκε εκτενώς σε αρκετά θέματα που απασχολούν την τουρκική εξωτερική πολιτική, την πολιτική ιστορία της Τουρκίας από τον Ατατούρκ έως τον Ινονού και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

“Η Τουρκία πρέπει να παραμένει στην άκρη, ουδέτερη”

Είναι αξιοσημείωτες ορισμένες από τις επισημάνσεις του όπως εκείνες που αφορούν στη σχέση της Τουρκίας με τις «παγκόσμιες δυνάμεις» ΗΠΑ και Ρωσία.

Ο Μπασμπούγ υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να παραμένει στην άκρη, ουδέτερη και όχι να έρθει σε άμεση σύγκρουση.

«Θα πρέπει να αποφεύγονται καταστάσεις και γεγονότα που ενδέχεται να προκαλέσουν τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία», τόνισε.

«Το πνεύμα του Ραούφ Ντενκτάς…»

Σε ερώτηση πως αξιολογεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα, είπε:

«Κατά τη γνώμη μου, η ιδέα της ομοσπονδίας με γεωγραφική βάση είναι νεκρή στην Κύπρο. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, η οποία πρέπει να θέσει έναν στόχο. Ποιες είναι οι παράμετροι αυτού του στόχου; Πρώτον, ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο. Δεύτερον, ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί υπό όλες τις συνθήκες».

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, χαίρομαι που ο Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Ο Τατάρ πιστεύει και υποστηρίζει ότι μια ομοσπονδιακή δομή δεν ισχύει πλέον για λύση στην Κύπρο. Εύχομαι επιτυχία στον Τατάρ, στην Προεδρία του. Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο δεν αισθάνεται πια μοναχικό».

Ανάγκη συμμαχιών

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε ο Μπασμπούγ και επισήμανε, σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, ότι η Τουρκία πρέπει να συνάψει συμμαχίες με τις χώρες της Μέσης Ανατολής για να έχει επιτυχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το έχουμε πει πολλές φορές. Θα ήθελα να το ξαναπώ. Η Τουρκία και η Συρία, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να έχουν επιτυχημένες συμμαχίες, με άλλα λόγια πρέπει να συνεργαστούμε με ορισμένες χώρες. Η συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας και με την Αίγυπτο αλλά και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι επιτακτική, αναπόφευκτη», τόνισε.

Πηγή: sozcu.com.tr, in. gr

Πηγή: economico.gr