Τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης για εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας κατά του SARS-CoV-2 κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τιναχτεί στον αέρα ανέλυσε Τούρκος πολιτικός, πρώην μέλος του κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστοχώρο Ahval, ο Χαλούκ Οζνταλγκά εξήγησε χαρακτηριστικά ότι «το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Τουρκία είναι πλήρης αποτυχία. Δεν υπάρχουν αρκετές δόσεις, η παράδοση αυτών των δόσεων καθυστερεί και υπάρχει μόνο μια εταιρεία που παρέχει το εμβόλιο, πράγμα που προκαλεί μεγάλα ρίσκα».

Το κινεζικό εμβόλιο

Η Τουρκία στην παρούσα φάση παραλαμβάνει εμβόλια μόνο από την κινεζική Sinovac Biotech, ενώ ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φαχρετίν Κότσα, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα παραλάβει και 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech ως το τέλος του 2021, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα χρειαστεί περίπου 160 εκατομμύρια δόσεις για να πετύχει ανοσία του πληθυσμού.

Ο Οζνταλγκά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε πολύ να διαπραγματευτεί με άλλες εταιρείες την αγορά εμβολίων, με αποτέλεσμα να εξαρτάται πλήρως στην παρούσα φάση από τους Κινέζους της Sinovac, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στο πρόγραμμα του εμβολιασμού: «Οι ποσότητες είναι πολύ μικρές, η παράδοση πολύ καθυστερημένη και όλα τα “αυγά” βρίσκονται σε κινεζικό “καλάθι”», είπε.

Και πολιτικές συνέπειες

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η πλήρης εξάρτηση από την Κίνα μπορεί να έχει και πολιτικές συνέπειες, κάνοντας αναφορά σε πιέσεις του Πεκίνου προς την Άγκυρα, να υπογράψει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία έκδοσης Ουιγούρων που βρίσκονται στην Τουρκία. Τέλος, υπογράμμισε με νόημα ότι ακόμα το κόστος της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Sinovac παραμένει άγνωστο.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία παρέλαβε τη Δευτέρα 6,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της κινεζικής Sinovac Biotech, όπως μετέδωσε το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης. Μια πρώτη παράδοση τριών εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου είχε ήδη φθάσει στην Τουρκία και χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό 1,245 εκατομμυρίου πολιτών, κυρίως εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ηλικιωμένων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Αύξηση κρουσμάτων

Η Τουρκία έχει καταγράψει περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα κοροναϊού και 25.073 θανάτους από COVID-19. Μια αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει λόκνταουν τα σαββατοκύριακα από τον Δεκέμβριο, αλλά τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 6.000, από 33.000 και πλέον που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: economico.gr