Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που σε ανύποπτη στιγμή είχε μεταδώσει και το economico.gr, η πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για «πληθωρισμό της απληστίας», προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους, παρά τις διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν λέει να πέσει κάτω από 2%.
Τα εταιρικά κέρδη
Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα εταιρικά κέρδη πυροδότησαν τις τιμές τον περασμένο χρόνο και χωρίς αλλαγή εταιρικής συμπεριφοράς τα επιτόκια θα χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα. Ο κύριος παράγοντας για τις πληθωριστικές πιέσεις τον περασμένο χρόνο ήταν τα εταιρικά κέρδη, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί και όλο το 2023 αν οι εταιρίες δεν υποχρεωθούν να απορροφήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις.
Ταυτόχρονα η Γαλλίδα πολιτικός εξέφρασε ανησυχίες ότι οι εταιρίες θα εξακολουθήσουν να «δοκιμάζουν» την διάθεση των καταναλωτών να πληρώνουν υψηλότερες τιμές παρά την απότομη μείωση του κόστους για τις περισσότερες εταιρίες τους τελευταίους μήνες, ενώ απλώς εξέφρασε την προσδοκία για συμμόρφωση των εταιριών, με την απορρόφηση του μισθολογικού κόστους και διατύπωσε προειδοποιήσεις για συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων, με τον δείκτη να απέχει ακόμα από τον στόχο του 2%.
Καμπανάκι και από ΔΝΤ
Στην ουσία η Λαγκάρντ παραδέχθηκε την απροθυμία των εταιριών για αυτορρύθμιση, στάση που ακυρώνει τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι εταιρίες δεν απορροφούν το μισθολογικό κόστος, που ευλόγως αυξάνεται λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αντιθέτως μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές, που ήδη υφίστανται τις συνέπειες του ακριβού χρήματος. Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από την απληστία των επιχειρήσεων, οι οποίες αρνούνται να δεχθούν έστω και μικρή μείωση των κερδών τους.
Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία παραδέχτηκε ως υπάρχει κίνδυνος «περιχαράκωσης του πληθωρισμού». Η Τζίτα Γκονιπάθ, που μέχρι πέρυσι ήταν η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ανέφερε σε ομιλία της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να ετοιμαστούν να αντιδράσουν ισχυρά» στις ενδείξεις για επιμονή του πληθωρισμού. Μελέτη του Ταμείου έδειξε ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών προκάλεσε το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι εταιρίες ανέβασαν τις τιμές πάνω από το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας στο ίδιο διάστημα.


Πηγή: economico.gr