Σε κίνηση «ματ» σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας προχώρησε η Γερμανία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι κρατικοποιεί για συγκεκριμένο διάστημα τρία διυλιστήρια της Rosneft Deutschland.

Κρατικοποίηση

Συγκεκριμένα, σε καθεστώς ομοσπονδιακής εποπτείας τέθηκε την Παρασκευή η Rosneft Deutschland, θυγατρική της ρωσικής εταιρίας πετρελαίου στη Γερμανία, η οποία ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια της χώρας, το PCK στο Σβεντ του Βραδεμβούργου.

«Με την επιτροπεία αντιμετωπίζεται η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τίθενται οι βάσεις για τη διατήρηση και το μέλλον του Σβεντ. Η απόφαση συνοδεύεται από ολοκληρωμένο πακέτο για το μέλλον, το οποίο θα δώσει μετασχηματιστική ώθηση στην περιοχή και θα στηρίξει το διυλιστήριο προκειμένου να εξασφαλίσει προμήθεια πετρελαίου από εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού», αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας στην ανακοίνωσή του.

Ο κίνδυνος

H Rosneft Deutschland αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της συνολικής ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου στη Γερμανία και το διυλιστήριο του Σβεντ εξυπηρετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του Βερολίνου, των βορειονατολικών κρατιδίων της Γερμανίας και τμήματος της δυτικής Πολωνίας και από το 1963 προμηθευόταν πετρέλαιο αποκλειστικά από τον αγωγό «Ντρούζμπα» («Φιλία»). Από τον Αύγουστο τουλάχιστον το 20% του πετρελαίου στο Σβεντ προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση περισσότερων εναλλακτικών. Μαζί με το PCK, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή αναλαμβάνει τον έλεγχο και των μετοχών της εταιρίας στα διυλιστήρια MiRo της Καρλσρούης και Bayernoil στο Φόμπουργκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρίας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρίας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Rosneft – ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές.

Οι 3.000 θέσεις εργασίας

Το νομικό πλαίσιο για την απόφαση της κυβέρνησης είναι το άρθρο 17 του Νόμου για την Ενεργειακή Ασφάλεια, σύμφωνα με το οποίο μια εταιρία η οποία λειτουργεί υποδομές ζωτικής σημασίας στον ενεργειακό τομέα μπορεί να τεθεί υπό κηδεμονία, εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, με τον κίνδυνο υποβάθμισης της ασφάλειας εφοδιασμού.

Ο διαχειριστής της εταιρίας από σήμερα και σε πρώτη φάση για έξι μήνες είναι πλέον η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, όπως δημοσιεύεται στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα. Από τη λειτουργία του Σβεντ εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα περίπου 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ ολόκληρη η περιοχή των 30.000 κατοίκων στηρίζεται οικονομικά από αυτό το διυλιστήριο.

Η Φινλανδία αξιώνει αποζημίωση για την Uniper

Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία θα ζητήσει αποζημίωση έως και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν η Γερμανία εθνικοποιήσει τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, δήλωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος Φινλανδός υπουργός. Η Uniper, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum, δήλωσε την Τετάρτη ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να αναλάβει το μερίδιο ελέγχου της εταιρείας καθώς αναζήτησε περαιτέρω βοήθεια εκτός από ένα πακέτο που συμφωνήθηκε με το Βερολίνο τον Ιούλιο.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η Φινλανδία δεν θα επιτρέψει στη Γερμανία να εθνικοποιήσει την Uniper χωρίς αποζημίωση», είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεύθυνσης Ιδιοκτησίας, Τίτι Τουπουράινεν, στο φινλανδικό κοινοβούλιο. «Η Φινλανδία πρέπει να αποζημιωθεί για αυτό και θα εμμείνουμε στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση των 8 δισ. ευρώ που δόθηκε από το Fortum στην Uniper θα παραμείνει ως εκκρεμής απαίτηση για εμάς», εξηγώντας ότι το ποσό αντιστοιχεί στο μετοχικό δάνειο και την εγγύηση της μητρικής εταιρείας που παρείχε η Fortum στην Uniper νωρίτερα φέτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr