Σε πραγματικό… σίριαλ έχει μετατραπεί η πορεία του προγράμματος Joint Strike Fighter, δηλαδή, του προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής του stealth μαχητικού πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35 από την Lockheed Martin για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Το economico.gr έχει κατά το παρελθόν καταγράψει μόνο μερικά επεισόδια από το… σίριαλ αυτό, το οποίο περιλαμβάνει καθυστερήσεις, τεχνικά προβλήματα, μεγάλες υπερβάσεις προϋπολογισμών, λάθη, ελλείψεις, πολιτικές κόντρες, συγκρίσεις με… supercars, ατυχήματα, συζητήσεις για αυξομειώσεις στον αριθμό των αεροσκαφών που θα παραδοθούν τελικά, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικού συστήματος/πλατφόρμας για την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.

Αναβάθμιση

Ωστόσο, σύμφωνα με πολύ έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, πλέον η ιστορία με τα F-35 πλέον μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην δέχεται πλέον τα συγκεκριμένα μαχητικά, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Για την ακρίβεια, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσε την κατασκευάστρια εταιρεία ότι δεν θα δέχεται F-35, στα οποία έχει γίνει η Τεχνολογική Ανανέωση 3 (TR-3), ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του hardware του μαχητικού (οθόνες, επεξεργαστές, μνήμη, κλπ), η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Καθυστερήσεις

H TR-3 θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου τα μαχητικά να δεχθούν μια ακόμα πιο εκτεταμένη αναβάθμιση, την αποκαλούμενη Block 4, η οποία θα επιτρέψει στα F-35 να μεταφέρουν περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς υψηλής ακρίβειας, θα βελτιώσει τις δυνατότητές τους στον ηλεκτρονικό πόλεμο και θα κάνει πιο ακριβή τα συστήματα στόχευσης. Το αρμόδιο γραφείο του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα υλοποίησης της TR-3 έχει πάει πολύ πίσω – αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο – και ότι μέχρις ότου γίνει αυτό, τα αεροσκάφη θα πρέπει να παραμείνουν αποθηκευμένα.

Στη… ναφθαλίνη

Μάλιστα, το γραφείο του Πενταγώνου, αρμόδιο για το πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ότι «αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, τα F-35 που βγαίνουν από την παραγωγή με το hardware της TR-3 δεν θα γίνονται αποδεκτά μέχρι να αξιολογηθεί η ικανότητα μάχης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χρηστών. Το γραφείο και η Lockheed Martin θα φροντίσουν, ώστε τα αεροσκάφη αυτά να αποθηκευτούν με ασφάλεια μέχρις ότου γίνουν αποδεκτά», κάτι που δεν αναμένεται πάντως να συμβεί εντός του 2023, αλλά εκτιμάται ότι η διαδικασία ελέγχου μπορεί να φθάσει ως τα μέσα του 2024.

Τρίτωσε το κακό

Το πρόβλημα φαίνεται ότι εντοπίζεται στο software του αεροσκάφους, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να λειτουργήσει με το νέο hardware, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, το Πεντάγωνο είχε σταματήσει να δέχεται F-35 άλλες δύο φορές: την πρώτη, το Σεπτέμβριο του 2022 όταν αποκαλύφθηκε ότι σε κρίσιμο μαγνήτη χρησιμοποιούταν ένα μεταλλικό κράμα προερχόμενο από την Κίνα και το Δεκέμβριο του 2022, όταν, μετά από ατύχημα με F-35B, εντοπίστηκε πρόβλημα με τις ταλαντώσεις του κινητήρα του μαχητικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr