Το ζήτημα της κακής κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας έχει αποτελέσει πονοκέφαλο για πολλές κυβερνήσεις στο Βερολίνο ως τώρα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας αποφάσισε να πει τα πράγματα όπως έχουν -και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ενθαρρυντικά.

Απίστευτη ομολογία

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Σολτς προ ολίγων εβδομάδων, μετά την παραίτηση/απόλυση της προκατόχου του, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «δεν διαθέτουμε ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να αμυνθούν σε περίπτωση βάναυσου επιθετικού πολέμου» π.χ. από τη Ρωσία, παραδεχόμενος ανοιχτά και δημόσια τα σοβαρά προβλήματα της Bundeswehr.

Όπως αναφέρει η Bild, ο κ. Πιστόριους, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα ή τους συμμάχους της εναντίον ενός επιτιθέμενου όπως ο ρωσικός στρατός, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση».

Απόκρυψη της κατάστασης

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί δήλωναν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ μια τόσο σαφή δήλωση από υπουργό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες ηγεσίες προσπαθούσαν να αποκρύψουν την απελπιστική κατάσταση του στρατού, παρότι γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ αποκάλυπταν σε ρεπορτάζ απερίγραπτες καταστάσεις στα όρια της διάλυσης.

Ενδεικτικά, η κ. Λάμπρεχτ, επιχείρησε ακόμη και να αποκρύψει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τις αναφορές για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το στρατιωτικό υλικό, ενώ επί υπουργίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντίστοιχες αναφορές είχαν χαρακτηριστεί απόρρητες και οι βουλευτές μπορούσαν μόνο να διαβάσουν τα στοιχεία σε ειδική αίθουσα της Bundestag.

Τι χρειάζεται η Bundeswehr 

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του SPD, ο κ. Πιστόριους δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία οφείλει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις. «Πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να τις εκπληρώνουμε. Κατά το παρελθόν δεν το κάναμε». Η Bundeswehr «χρειάζεται επειγόντως όπλα, βαρύ εξοπλισμό, πυρομαχικά, αλλά και στρατιώτες», δήλωσε και η στάση του επαινέθηκε όχι μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και από στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ο υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν δήλωσε στην Bild: «Αυτό που λέει ο Πιστόριους είναι η πικρή αλήθεια και είναι θαρραλέο το γεγονός ότι ο υπουργός ‘Αμυνας δεν την ωραιοποιεί, αλλά την εκφράζει ανοικτά. Περιγράφει όμως με αυτόν τον τρόπο και το καθήκον του: Να αλλάξει τα πράγματα, και να λάβει γι’ αυτό την πολιτική υποστήριξη του κόμματός του».

«Δεν μπορεί η κατάσταση να παραμείνει έτσι»

Θετική ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής του Συνδέσμου της Bundeswehr Αντρέ Βούστνερ, ο οποίος δήλωσε επίσης στη BILD: «Είναι εντυπωσιακό το πόσο ειλικρινά και αληθινά περιγράφει ο υπουργός ‘Αμυνας την κατάσταση στην Bundeswehr. Το στράτευμα δεν είχε βιώσει μία τέτοια σαφήνεια εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει τώρα. Δεν μπορεί η κατάσταση να παραμείνει έτσι».

Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέσμευσε το ποσό των 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυσή τους. Ωστόσο, πριν από μερικές ημέρες ο Πιστόριους εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το ποσό αυτό επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες της Bundeswehr, η οποία «υποφέρει» από χρόνια εγκατάλειψης και αποεπένδυσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr