Η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Μεντβέντεφ

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, έχει προειδοποιήσει ότι η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση θα διαρκέσει δεκαετίες και ότι η σύγκρουσή της με την Ουκρανία μπορεί να γίνει μόνιμη.

Ο Μεντβέντεφ, που κάποτε θεωρούνταν στη Δύση ως φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο ειλικρινή γεράκια της Ρωσίας από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία πέρσι.

Τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι απόψεις του εκπροσωπούν το ανώτατο επίπεδο του Κρεμλίνου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Σε άρθρο για την κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης είναι «πολύ χειρότερες» απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης με τους πυραύλους της Κούβας το 1962, όταν ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος μιας πυρηνικής σύρραξης.

  • Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι «πολύ πιθανός», αλλά θα είναι απίθανο να έχει νικητές, είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία αυξάνει τις πιθανότητες πυρηνικής σύγκρουσης.

Πιθανή η πυρηνική Αποκάλυψη

Επεσήμανε επίσης τις έντονες διαφορές που έχει η Ρωσία με την Ουκρανία, την πορεία της ανθρωπότητας και τον τρόπο δομής της παγκόσμιας τάξης, ενώ συμπλήρωσε πως όσο και να μην θέλουν να το παραδεχτούν οι πολιτικοί απ’όπου κι αν προέρχονται, μία τέτοια Αποκάλυψη δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και αρκετά πιθανή.

Δυτικοί αναλυτές θεωρούν τις απόψεις αυτές του Μεντβέντεφ για πυρηνική σύγκρουση ως τακτική που στοχεύει να τρομάξει τη Δύση, ώστε να μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και τελικά να πιέσει το Κίεβο για να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

Πολλές χώρες στη Δύση, που λένε ότι βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί από έναν βάναυσο κατακτητικό πόλεμο, έχουν υποσχεθεί να σταθούν στο πλευρό του Κίεβου για όσο χρόνο χρειαστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος οικονομικός και στρατιωτικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία για να αποφύγουν τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. Η Ουκρανία λέει ότι δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι να διώξει κάθε Ρώσο στρατιώτη από το έδαφός της, ενώ ο Μεντβέντεφ απ’την άλλη τόνισε ότι η Μόσχα έχει δεσμευτεί να σταματήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και θα το καταφέρουν πάση θυσία.

Σύμφωνα με τον κανόνα του ΝΑΤΟ που αναφέρει ότι δεν γίνονται δεκτές χώρες που εμπλέκονται σε εδαφικές συγκρούσεις. Βασιζόμενος σε αυτή την αρχή, ο Μεντβέντεφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η σύγκρουση με την Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» δεδομένης της ζωτικής σημασίας που έχει για τη Μόσχα η μη ένταξή της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και συμπήρωσε λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι να ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις. «Η αντιπαράθεση θα είναι πολύ μεγάλη και είναι πολύ αργά για να μας κάμψουν», είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ. «Η αντιπαράθεση μπορεί και να διαρκέσει για δεκαετίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr