Με μια «βόμβα» με στόχο κυρίως τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης άμεσα να θέσει σε διαβούλευση νομοσχέδιο προκειμένου να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους. «Άκουσα συναδέλφους να κάνουν αναφορά για τη δύναμη του αποδήμου ελληνισμού. Θα υπάρξει άμεση πρωτοβουλία για να εκφράσει τον οικουμενικό ελληνισμό και γίνεται στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα. Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίσουν από όπου κι αν κατοικούν. Στην πρώτη θητεία βάλαμε πολλούς περιορισμούς. Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει τελικά μεταξύ λόγων και πράξεων και το νομοσχέδιο να εγκριθεί από 300 βουλευτές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σχέδιο πολυδύναμου εκσυγχρονισμού»

Κατά τα λοιπά, ως πράσινο φως από τον λαό να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα ερμήνευσε ο πρωθυπουργός το αποτέλεσμα των εκλογών δεσμευόμενος ότι θα το πράξει, ενώ μίλησε ξανά για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό της χώρας λέγοντας ότι δεν είναι κάτι άλλο από τη σύγκλιση της χώρας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έθεσε μάλιστα ως πρώτο στόχο την οικονομική σύγκλιση και τη σύγκλιση του μέσου μισθού με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

«Το αίτημα της κάλπης ζητά αποτελεσματικότητα. Ο λόγος της αντιπολίτευσης συνολικά δεν είχε πειστικά επιχειρήματα ούτε θετικές παρατηρήσεις για να βελτιώσει τις κυβερνητικές προτάσεις. Από την πλευρά της πλειοψηφίας κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Σχέδιο πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας.Οι αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη επιχειρημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά. Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια άλλη εποχή. Στην εποχή των μεγάλων αλλαγών. Μακάρι να μπορούν να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις» είπε.

Αιχμές

Απαντώντας στην πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για 150.000 κοινωνικές κατοικίες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κόστος τους θα ήταν από 15 μέχρι 22 δισεκατομμύρια ευρώ. «Μα είναι σοβαρές κουβέντες αυτές; Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, υπάρχει χρόνος για τεκμηριωμένες απαντήσεις», είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο είπε ότι ο λόγος του έμεινε προεκλογικά ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ διαφεύγει ότι έγιναν εκλογές. «Ήρθατε και μας είπατε πάλι τα ίδια. Όπως όταν αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε. Ο λαός έβλεπε κάτι άλλο και επιβράβευσε τη Ν.Δ.», είπε.

Οι δέκα στόχοι

Ο πρωθυπουργός δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει εντός του έτους. Περιγράφοντας τους 10 στόχους της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης τους περιέγραψε στα εξής πεδία:

1. Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αποπληρωμή των διμερών δανείων

2. Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων

3. Υποχώρηση ανεργίας στο 8% και αύξηση εξαγωγών

4. Κατώτατος μισθός 950 ευρώ, μέσος 1500 ευρώ, μείωση ανισοτήτων

5. Παρεμβάσεις στην υγεία, ειδική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων και στο ΕΚΑΒ

6. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

7. Συνέχιση ψηφιακού κράτους

8. Τα ζητήματα της Παιδείας. Προτεραιότητα τα σχολεία, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και η τεχνική εκπαίδευση

9. Ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη και την ταχύτητα της απονομής της

10. Συνέχιση της υλοποίησης μιας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής με συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Είμαστε οι πατριώτες των πράξεων και όχι των κενών συνθημάτων», ανέφερε.

Για την ιστορία, η κυβέρνηση έλαωε ψήφο εμπιστοσύνης με 158 «ναι» έναντι 142 «όχι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr