«Βόμβα» έριξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι το lockdown θα πρέπει να παραταθεί για άλλο ένα μήνα, ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ως τα μέσα Απριλίου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι αν παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown, το οποίο όμως θα εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια. Επισήμανε, δε, ότι για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν εβδομάδες με αυστηρή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Περισσότερα τεστ σε χώρους εργασίας

Όπως υποστήριξε ο κος Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. «Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επισήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Αυξητική ακόμα η τάση

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος». Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαίου. Παράλληλα ανέφερε πως στις επόμενες ημέρες, εφόσον γίνουν περισσότερα τεστ, είναι πιθανό να δούμε αύξηση κρουσμάτων με τις ημερήσιες μολύνσεις να αγγίζουν τις 3.600.

Πηγή: economico.gr