Μετά από εβδομάδες «θύελλας», καθώς είχε διαρρεύσει η εισήγηση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση «Roe vs. Wade», η οποία διασφάλιζε το δικαίωμα των γυναικών σε πρόσβαση σε διαδικασία άμβλωσης.

Πριν από λίγες ώρες, το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του, η οποία ανατρέπει το νομικό καθεστώς που ίσχυε στις ΗΠΑ για σχεδόν 50 χρόνια, καθώς η συντηρητική πλειοψηφία του σώματος (6 προς 3) τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του δικαστή Νιλ Γκόρσατς το ζήτημα της άμβλωσης να περάσει στα νομοθετικά σώματα των Πολιτειών και να μην καθορίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ήδη 13 Πολιτείες έχουν εισάγει νόμους που είτε απαγορεύουν ανοιχτά την άμβλωση είτε την περιορίζουν σε εξαιρετικά στενό πλαίσιο, ωστόσο εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον σχεδόν στις μισές ΗΠΑ θα εισαχθούν τέτοιοι νόμοι, στερόντας το δικαίωμα αυτό από περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, αλλά ακόμα και απαγορεύοντας τη μετακίνησή τους σε Πολιτειες που επιτρέπεται η διαδικασία.

Η ανατροπή της «Roe vs. Wade» αποτελεί μια τεράστια νίκη των συντηρητικών στις ΗΠΑ, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες ενορχηστρώνουν την κίνηση αυτή. Ταυτόχρονα, φέρνει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να απαντήσει νομικά, χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο ότι θα πετύχει να μετατρέψει την ανατραπείσα απόφαση σε ομοσπονδιακό νόμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr