Με αφορμή τον διπλό «κόλαφο», από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ο γνωστός ιστοτόπος Nordic Monitor παρουσιάζει ένα ανατριχιαστικό σενάριο για τα σχέδια της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο, που ανήκει στον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η ρητορική Τσαβούσογλου σχετικά με τα ελληνικά νησιά και τη αποσττρατιωτικοποίησή τους υποκρύπτει ένα «βρώμικο» σχεδιασμό της Άγκυρας: την προετοιμασία του εδάφους για «θερμό» επεισόδιο και δη για μια εισβολή στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, η Τουρκία δημιουργεί το πρόσχημα για να εισβάλλει στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος ακόμα και η Σαμοθράκη. Στη συνέχεια αναφέρεται στις ανακοινώσεις, στα σχόλια και στις παρατηρήσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Προσπάθεια νομιμοποίησης της απειλής

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι [η Ελλάδα] δεν θα τα εξοπλίσει. Αλλά [η Ελλάδα] άρχισε να παραβιάζει {τις διατάξεις] στη δεκαετία του 1960. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει [να τα εξοπλίζει], η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», είχε πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο αρθρογράφος εξηγεί πως η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως η Ελλάδα «παραβιάζει» τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και οι Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947, που καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σε μια «προσπάθεια να νομιμοποιήσει διεθνώς μια πιθανή εισβολή στα συγκεκριμένα αυτά νησιά».

Πρόκληση στον ΟΗΕ

Ειδικότερα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατέθεσε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 13 Ιουλίου 2021, στην οποία έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η συνεχιζόμενη, εσκεμμένη, επίμονη και ουσιαστική παραβίαση, που κάνει η Ελλάδα, στις διατάξεις αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Σε δεύτερο επίπεδο, ο υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης υπογραμμίζει πως αφού «η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών, βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά», εννοώντας δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση τους, «η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται απέναντι στην Τουρκία, τις ίδιες συνθήκες και διατάξεις για να προχωρήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Η αντίδραση της Αθήνας

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της, για αποστρατικοποίηση, με την συγκέντρωση στρατευμάτων, με τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και με την διεξαγωγή πολλών στρατιωτικών ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα αντέδρασε στις προκλητικές διπλωματικές ενέργειες της Άγκυρας και η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή του Τούρκου διπλωμάτη, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, όπως της αποστρατιωτικοποίησης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες και αυθαίρετες με κακή πίστη».

Το σχόλιο Τσαβούσογλου

Εκτός όμως από την σκληρή ελληνοτουρκική διπλωματική αντιπαράθεση, το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται, σκόπιμα κατά τον Αμπτουλάχ Μποζκούρτ, στην ατζέντα της κυβέρνησης που προωθεί στον εγχώριο Τύπο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, με αξιωματούχους, κομματικά στελέχη και προπαγανδιστές να βγαίνουν δημόσια και να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών.

Στο σημείο αυτό ενδεικτικό είναι ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το οποίο επικαλείται ο Τούρκος αναλυτής για να υπερασπιστεί το κεντρικό επιχείρημα του άρθρου του περί ενδεχόμενης τουρκικής επίθεσης: «Οι Έλληνες βλέπουν απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό παραβίασαν την διάταξη περί αποστρατικοποίησης. Υπάρχει κάποια διάταξη [περί εξοπλισμού των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Όχι! Άντε, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτή την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζεις στα νησιά αυτά;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr