Όπως είχε γράψει πριν από μερικές ημέρες το economico.gr, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα πολύ βόρεια της Ευρώπης, όσον αφορά στην παρουσία ρωσικών και αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών.

Στη Νορβηγία τα B-1B Lancer

Πριν από λίγες ώρες, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer προσγειώθηκαν στη Νορβηγία, ολοκληρώνοντας την πτήση τους από τη βάση Ντάιες στο Τέξας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική άσκηση στην Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά βομβαρδιστικά θα επιχειρήσουν από τη Νορβηγία και σύμφωνα με αξιωματούχους της Πολεμικής Αεροπορίας, η παρουσία τους στέλνει «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Ρωσία για τη στρατηγική σημασία της περιοχής της Αρκτικής.

Η «περίεργη» πτήση των Tu-160

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Φεβρουάριο, δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 πραγματοποίησαν πτήση πάνω από διεθνή ύδατα στην θάλασσα της Νορβηγίας, την Ισλανδίας και του Μπάρεντς, σε μια ιδιόμορφη πτήση που προκάλεσε ερωτηματικά.

Το βέβαιο είναι ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ θεωρούν την περιοχή της Αρκτικής ως μείζονος στρατηγικής σημασίας και μοιάζουν να αυξάνουν τις αμυντικές δραστηριότητές τους εκεί όσο περνά ο καιρός.

Πηγή: economico.gr