Μια νέα τροπή στη σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία προκαλούν δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνέντευξης του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Ντοζντ» (το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο των ΜΜΕ- “ξένοι πράκτορες”) και συγκεκριμένα στην εκπομπή της Γιεκατερίνα Κοτρικάντζε, ότι η Ρωσία έστελνε σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Λόγια και προθέσεις» ως τώρα

«Ναι, υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις», δήλωσε ο Μπορέλ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία έστελνε σήματα για την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο Μπορέλ επισήμανε ότι αυτό προκαλούσε ανησυχία στην ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζεται σε «λόγια και προθέσεις».

«Δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά να μην επιδεινώνουμε τις εντάσεις με δηλώσεις ή ενέργειες» δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να μεταπείσει τη Ρωσία, και σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να επανεξετάσουν την επενδυτική πολιτική τους στην ρωσική οικονομία.

Στρατηγικά πλήγματα

«Όταν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να πλήξουμε τον στρατηγικό τομέα, έχουμε υπόψιν άκρως ευαίσθητες πτυχές των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας, οι οποίες έχουν σχέση με στρατιωτικά και επιστημονικά προγράμματα, τα οποία απαιτούν εργαλεία, υλικά, τεχνολογίες, και τα οποία εν μέρει παρέχουμε εμείς», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της ρωσικής οικονομίας. «Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, από οικονομικής απόψεως, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε εκείνοι που επενδύουμε περισσότερα χρήματα στη ρωσική οικονομία από οποιονδήποτε άλλον. Και συγκεκριμένα αυτό πρέπει να το επανεξετάσουμε».

Μείωση εξάρτησης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο Μπορέλ είχε προειδοποιήσει για την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, λέγοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιδεινωθεί το στρατηγικό περιβάλλον, στο σημείο που σήμερα ζούμε την πιο επικίνδυνη περίοδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Ισπανός πολιτικός είχε υπογραμμίσει ότι «η Ρωσία έχει θωρακίσει την οικονομία της έναντι κυρώσεων και έχει γίνει πιο ανθεκτική. Σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, περίπου 400 δισ. Εμείς, όμως, δεν κάναμε το ίδιο στον τομέα της ενέργειας και πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr