Πομπέο Τουρκία
WASHINGTON, DC – NOVEMBER 26: U.S. Secretary of State Mike Pompeo speaks to the media in the briefing room at the State Department, on November 26, 2019 in Washington, DC. Secretary Pompeo spoke on several topics including Iran, Cuba, and recent protests in Hong Kong. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Σε ανοιχτή, και ασυνήθιστα σκληρή, καταγγελία της Τουρκίας ως «υπονομευτή» του ΝΑΤΟ προχώρησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, και μάλιστα κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.

Ο Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, δήλωσε ότι η Τουρκία τοποθετείται απέναντι στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή του.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε,  ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο.

Και κατέληξε τονίζοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχία για την ανατολική Μεσόγειο

Πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι παραμένει ανήσυχος για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση των εντάσεων».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας βοηθάει στην εκτόνωση των εντάσεων και αναφέρθηκε στον μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ – χωρίς να διευκρινίσει εαν ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, ώστε να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στην αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων ή στον μη εκτροχιασμό της κατάστασης αν συμβούν τέτοια περιστατικά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, χάθηκαν ζωές. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί ξανά αυτό», κατέληξε.

Πηγή: economico.gr