Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείρηση των πυρκαγιών, αλλά και προς τους πυρόπληκτους σε Εύβοια, Πελοπόνησσο και Αττική έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά σημαντική διάσταση θα είναι και η ποιότητα, αν δηλαδή καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε ερωτήματα που θέτουν πολίτες και αντιπολίτευση και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή.

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, ΟΤΑ και τους εθελοντές μας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις συζητήσεις γιατί το θέμα έχει παγκόσμιες διατάσεις με σημασία που υπερβαίνει κομματικές θεωρήσεις και ζητούμενο είναι οι απαντήσει σε 4 ερωτήματα:

Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε;

Τι πήγε καλά και τι λάθος στην μάχη με φλόγες;

Πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες;

Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα την κλιματική αλλαγή;

Απαντήσεις:

Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Η εικόνα είναι σαφής με τα θετικά και τα αρνητικά. Κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα με τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και άλλες ευρωπαίκές χώρες. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Περισσότερα εναέρια μέσα»

«Γι αυτό και προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Οσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά!» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός που εξήγησε ότι «ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές του 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα».

«Ταυτόχρονα» συνέχισε ο πρωθυπουργός «είχαμε μεριμνήσει να καθαρίσουμε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με το Μάτι. Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαρτίου που επισήμανα την ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε με τις παρεμβάσεις εντός αυτών των οικισμών να μειώσουμε την καύσιμη ύλη αλλά και να καταστρώσουμε σχέδια διαφυγής».

«Πράγματι οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω δύο παραδείγματα: Ιπποκράτειος Πολιτεία που έφτασε η φωτιά αλλά δεν μπήκε μέσα στον οικισμό ενώ για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής ώστε οι δημότες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και ταχύτητα. Η δεύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που σας είναι οικεία κ. Τσίπρα και αναφέρομαι στο Σούνιο. Αν κινηθείτε στον δρόμο Σούνιο – Λαύριο υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που δείχνουν στους πολίτες πώς να κινηθούν προς την θάλασσα αν προκύψει ανάγκη. Αυτά έγιναν και είχαν στόχο να προτατέψουν περιουσίες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προστασία πρωτίστως της ζωής

«Παρά την ένταση του φαινομένου κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές. Λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη στην φωτιά της Βαρυμπόπης για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Αττικής. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1299 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα και πολλές προϊόν εμπρησμού. Οι φωτιές είχαν φέτος διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, το εξηγεί η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το οποίο βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες. Στρόβιλοι της φωτιας που έκαναν την κατάσβεση δύσκολη, ακόμα και με εναέρια μέσα. Απόδειξη η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός με εκατοντάδες ρίψεις από εναέρια μέσα. Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Αττικής συμπεριλαμβανομένων μονάδων από το εξωτερικό. Και παρόλα αυτά κάναμε τρεις ημέρες να την σβήσουμε. Εγινε κάτι λάθος; Αν το πιστεύετε, πείτε μας πού έγινε λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές σε δάση που είχαν μείνει απεριποίητα χωρίς δασικούς δρόμους» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εχω ακούσει σχόλια άδικα για την πυροσβεστική και τους ανθρώπους που έδωσαν την μάχη. Αυτή η δύναμη κάτάφερε να θέσει χιλιάδες φωτιές σε έλεγχο από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς κληθήκαμε κάποια στιγμή να διαχειριστούμε τέσσερις ταυτόχρονες φωτιές μεγάλες που ξεπέρασαν την προετοιμασία που είχαμε κάνει. Το έχω πει. Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά φάνηκε σε μια στιγμή ότι αυτό δεν επαρκούσε» σημείωσε.

Τα λάθη και οι παραλείψεις

«Δεν έλλειψαν τα λάθη. Οι φετινές πυρκαγιές αν μας δίδαξαν κάτι είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα ω ς προς την διαχείριση της φωτιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Όπως δήλωσαν και οι αρμόδιοι υπουργοί αν ανατρέξει κανείς στην αλληλουχία των γεγονότων θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης. Οι αρμόδιες αρχές είχαν την βεβαιότητα ότι η φωτιά στην Βαρυμπόμπη είχε οριοθετηθεί με αποτέλεσμα να στείλουν δυνάμεις σε άλλη περιοχή. Δυστυχώς υπήρξε αναζωπύρωση για λόγους που ελέγχονται και είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινισσόμενος ότι η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις.

«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του πυρήνα του δρυμού στο Τατόι είχαν γίνει σημαντικοί καθαρισμοί με απομάκρυνση κορμών και κλαδιών που είχαν πέσει λόγω Μήδειας. Στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες που δεν κατάφεραν να την σταματήσουν. Εδώ δεν κατάφερε να την σταματήσει η εθνική οδός με δεκάδες πυροσβεστικά…».

«Τα αποτελέσματα από τις εργασίες των δασαρχείων δεν ήταν ικανοποιητικά» είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Γι’ αυτό και η αρμοδιότητα περνά κεντρικά με το πρόγραμμα Δρυάδες 300 εκατ. ευρώ για καθαρισμό δασών. Επίσης Δασαρχεία και Δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς προϊσταμένους γι αυτό και κάνουμε σημαντική δομική αλλαγή και υπάγουμε επιτέλους τα δασαρχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την διεύθυνση δασών».

Μέτρα για την Πολιτική Προστασία

«Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα που προβλέπει το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που ήδη έχει εγκριθεί. Θα επενδύσουμε σε καινούρια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση αεροσκαφών πρώτης δράσης όπως και για ενοικίασ;h τους. Θα προχωρήσουμε σε σύσταση ειδικής μονάδος που θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αναδείχθηκε αυτή η ανάγκη με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και αναδείχθηκε από την συνεργασία Ελλήνων και ξένων πυροσβεστών. Αυτή η νέα μονάδα που θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα για την δράση της εντός δασών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε η πυροσβεστική να εξοικειωθεί με την νέα αποστολή κατάσβεσης πυρκαγιών που της ανέθεσε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Πλέον οι Έλληνες πυροσβέστες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία και πρέπει να μάθουμε κι άλλα. Και αν χρειαστεί δεν έχω καμία δυσκολία να έρθω σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις ώστε ξένες δυνάμεις να μας συνδράμουν τους κρίσιμους μήνες Ιουλίου Αυγούστου» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καλούμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για συνύπαρξη δασικού και δομημένου περιβάλλοντος. Χωρίς γραφειοκρατίες οι άνθρωποι να μπορούν να καθαρίζουν τις περιοχές τους. Να κόβουν δέντρα γύρω από τα σπίτια τους χωρίς την ταλαιπωρία των δασαρχείων».

«Ένα μέρος της αναγέννησης θα είναι φυσική αλλά πέριξ των οικισμών – και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχω δώσει – είναι να έχουμε διαφορετικά ήδη δέντρων πολύ πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Τεχνητή αναδασωση θα γίνει όπου οι ειδικοί θα μας υποδείξουν. Επίσης οικισμοί και σπίτια κοντά ή μέσα σε δάση θα πρέπει να τηρούν συγκειρμένες πυρίμαχους όρους. Όπως και ασφάλιση…».

Η στήριξη των πληγέντων

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα πολιτική στάση με μήνυμα. Συγγνώμη δεν είναι μόνο ένα σύνθημα αλλά δέσμευση για δράση ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε δίνοντας απάντηση στο 3 ερώτημα «τι κάνουμε για να στηρίξουμε τους πληγέντες συμπολίτες μας».

«Λίγα 24ωρα μετά την οριοθέτηση πυρκαγιών ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό με την καταγραφή ζημιών», είπε.

«Στην πλατφόρμα αρωγής έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν είχε κινηθεί τόσο γρήγορα!» σημείωσε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Παντού ξεκίνησαν αντιδιαβρωτικά έργα. Στην Εύβοια δουλεύουν μεικτά συνεργεία ώστε το συντομότερο να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση. Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγούς και μελισσοπαραγωγούς. Ειδικά για ριτινοπαραγωγούς, περίπου 1000 συμπολίτες μας, θα καταρτίσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινοφελούς εργασίας έως 7 έτη ώστε οι άνθρωποι αυτοι να δουλέψουν μέσα στα δάση για την αποκατάσταση σε πρώτη φάση και για την προστασία στην συνέχεια.

Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τα μέτρα που εξαγγείλαμε αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο όσες επλήγησαν από την πυρκαγιά. Εκεί υπάρχει συνολικό πρόγραμμα ανασύνταξης περιβαλλοντικής και παραγωγικής ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα υπάρξει και για την Ηλεία».

Συναντίληψη

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσες χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων ώστε να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συνδρομή. Η συνδρομή ήταν πρωτοφανής. Εικοσιτρείς χώρες έσπευσαν. Τους ευχαριστώ που ήρθαν να μας στηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση αποκατάστασης των πληγέντων σημείωσε πως «επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

«Όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και στη Σάμο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχω αναθέσει το σχεδιασμό της μεθεπόμενης ημέρας στη Βόρεια Εύβοια στον Σταύρο Μπένο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. Προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη. Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».

Και επανέλαβε πως προτεραιότητα σε φυσικές καταστροφές ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής: «Το είχα πει και στη συνέντευξη που είχα δώσει στις 18 Μαίου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης που προσβάλλει τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι, τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr