Την επίσημη πρώτη του στη ελληνική Βουλή, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης εξαρχής επικέντρωσε τα πυρά του στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται» και προσθέτοντας ότι «η κυβερνητική αναξιοπιστία όμως δεν σταματά εδώ. Εμφανίζετε ως κεντρικό πρόταγμα της νέας θητείας σας την αύξηση των μισθών. Αλλά επειδή όπως μόνος σας αποκαλύψατε σε συνέντευξη στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7% ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%. Περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς».

Περί άρθου 16

Παράλληλα, αμφισβήτησε το κυβερνητικό αφήγημα επιτυχίας στην οικονομία. «Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν ένα αρχιπέλαγος μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στα αναπτυξιακά προγράμματα» σημείωσε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμες και θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο ζήτημα της Υγείας. «Αναρωτιέμαι κύριε Μητσοτάκη, ξεχνάτε ότι είστε ο πρωθυπουργός που στα χρόνια της διακυβέρνησης σας, οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Που 3.500 ασθενείς στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης περιμένουν για ένα χειρουργείο. Και στον “Ευαγγελισμό” η λίστα. αναμονής για τις μη επείγουσες καρδιαγγειακές επεμβάσεις είναι 6 μήνες», είπε και ανακοίνωσε πως η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του άρθρου 16 ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως δεν θα δεχθεί να είναι ισότιμα τα πτυχία εκείνων που θα κάνουν εμπόριο τίτλων. «Κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα» σημείωσε και επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Πυρ κατά Επιτελικού Κράτους

«Το δήθεν επιτελικό κράτος από όπου οργανώθηκαν όλες οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης. Ποια είναι η επιτελικότητα, με τους στρατούς των 3.500 μετακλητών; Έχετε κάνει διαχρονικό ρεκόρ κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά για το Επιτελικό Κράτος και επισήμανε ότι «ακόμα και η σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης σπάει άλλο ένα ρεκόρ: 63 μέλη με 23 υπουργούς, 4 αναπληρωτές, 35 υφυπουργούς και έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο που παραμένει Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτή είναι η αντίληψή σας».

«Σε αυτό το δαιδαλώδες σχήμα οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές αποκτούν έναν ακόμα πιο σημαντικό εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο. Και θα σας απευθύνω ευθέως το ερώτημα: είναι στις προθέσεις σας είναι η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου, ο οποίος ήταν και το θύμα εξωθεσμικής επίθεσης από τον υπουργό σας, τον κύριο Γεωργιάδη;» ζήτησε να μάθει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ, έκανε λόγο για συγκεντρωτικό μοντέλο λήψης των αποφάσεων και κράτος λάφυρο ενός κλειστού συστήματος εξουσίας που αναπαράγει την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, λέγοντας σε υψηλούς τόνους ότι «η αναξιοκρατία και η διαφθορά αποτυπώνονται στην τραγωδία των Τεμπών. Το πόρισμα είναι εκκωφαντικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε τηλεδιοίκηση και να μην έχουμε 57 νεκρούς συμπολίτες μας».

Ολομέτωπη για την ακροδεξιά

Από την άλλη, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κυβέρνηση για το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «εμείς επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε τους δολοφόνους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Δεν λιποταχτήσαμε, δεν κάναμε ότι “δεν τρέχει τίποτα”, ούτε “κλείσαμε το μάτι” στους νεοναζί και βέβαια ούτε επιτρέψαμε κ. Μητσοτάκη στον καταδικασμένο εγκληματία Κασιδιάρη να κάνει τρία χρόνια προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή».

Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «στηρίξαμε όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο ράλι εξοπλισμών. Ούτε θα δεχθούμε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου. Χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr