Αγοραπωλησίες ακινήτων

Σε 338.511 διαμορφώθηκε ο αριθμός μεταβιβάσεων ακινήτων το έτος 2022, εκ των οποίων οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά, ενώ σε ακόμα 41.741 περιπτώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει σε μετρητά.

Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία ένα αξιόλογο ποσοστό 24,92% μεταβιβάσεων ακινήτων – συνολικά 84.354 αγοραπωλησίες – το 2022 πραγματοποιήθηκαν είτε μόνο με μετρητά, είτε με τραπεζικά μέσα και μετρητά.

Ως γνωστόν, το υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει από το νέο έτος την υποχρεωτικότητα εξόφλησης αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα, του τιμήματος συναλλαγής επί συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου. Αυτό έχει στόχο την αποτροπή – πλέον – ξεπλύματος “βρώμικου” χρήματος μέσω αντίστοιχων συναλλαγών και επ’ ουδενί δεν μπορεί να αποτρέψει την χρήση (και) μετρητών – εκτός συμβολαίου – “κάτω από το τραπέζι” στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Πάντως, με τις προωθούμενες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, καταργείται πλήρως η χρήση μετρητών ως μέθοδος εξόφλησης του τιμήματος κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων αγοραπωλησίας ακινήτων και καθίσταται υποχρεωτική η χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την εξόφληση του τιμήματος, για την οποία η φορολογική διοίκηση ενημερώνεται από τον/την συμβολαιογράφο, που συντάσσει την πράξη μεταβίβασης μέσω της ψηφιακής εφαρμογής “myPROPERTY“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr