τουρκική λίρα

Σε νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ βυθίστηκε η τουρκική λίρα, υπό το βάρος της ανησυχίας ότι η νομισματική πολιτική της Αγκυρας παραμένει υπερβολικά χαλαρή μπροστά στην εκτίναξη του πληθωρισμού.

Το τουρκικό νόμισμα έφτασε σήμερα να βυθίζεται έως 1,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στις 8,5981 λίρες ανά δολάριο. Είναι η τρίτη ημέρα αυτήν την εβδομάδα που η τουρκική λίρα καταγράφει εκτεταμένες απώλειες.

Μαζικές πωλήσεις από τουρκικά χαρτοφυλάκια

Οι πιέσεις για το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκαν, σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από εκτεταμένες ρευστοποιήσεις και αγορές δολαριων από δύο τουρκικά χαρτοφυλάκια ενόψει μεγάλων αποπληρωμών χρέους σε ξένο νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο, στο 19%, για δεύτερη συνεδρίαση αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών είχε πιάσει κορυφή. Παρόλα αυτά, το νόμισμα έχει χάσει πάνω από 13% τους τελευταίους τρεις μήνες, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στις αναδυόμενες αγορές.

«Η τουρκική λίρα κινείται σταθερά χαμηλότερα», επισημάινει στο Bloomberg ο ο Χένρικ Γκίμπεργκ, υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής στην Coex Partners.. Όπως τονίζει, η πορεία του νομίσματος «αποτελεί αντανάκλαση μιας νομισματικής πολιτικής που δεν φαίνεται αρκετά «σφικτή» για να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Εκρηξη διαρκείας για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, όπως αποδίδεται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, επιταχύνθηκε για έβδομο μήνα, σε 17,14% τον Απρίλιο, οδηγούμενος από την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο στην Τουρκία είναι σήμερα κάτω του 2%, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να βρίσκεται εκτεθειμένη και στην παραμικρή αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν να μετακυλίσουν τον Ιούνιο 6,9 δισ. δολάρια από δάνεια σε ξένο νόμισμα, τον μεγαλύτερο όγκο προς αναχρηματοδότηση μέχρι τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η αδυναμία της λίρας, όμως, έρχεται επίσης εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η Τουρκία έπεισε αυτή την εβδομάδα τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να αμβλύνουν την επίσημη αντίδρασή τους   απέναντι στην αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου από τη Λευκορωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείτο διπλωματικές πηγές. Το NATO εξέδωσε την Τετάρτη δήλωση δύο παραγράφων με την οποία καταδικάζει μάλλον χαλαρά την ενέργεια της Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr